Operator modulo
Ostatnio zmodyfikowano 2011-07-22 22:24
konraddd19_95 Temat założony przez niniejszego użytkownika |
Operator modulo » 2011-07-22 17:29:11 Witam, mam problem z zadaniem które brzmi następująco "Używając operatora "reszta z dzielenia" - napisz program, który będzie wypisywał na ekranie kolejne litery alfabetu. Pierwszych osiem (A-H) ma być wypisywanych po dwie litery w rzędzie, a co do następnych, to program ma zadać użytkownikowi pytanie (po ile liter w rzędzie ma wypisywać dalej). Zależnie od tej odpowiedzi następne litery mają być wypisywane według nowej zasady (odpowiedzi). #include <iostream> using namespace std; int main() { char znak; int ile; for( znak = 'A'; znak <= 'H'; znak++ ) { cout << znak; if( znak % 2 ) { cout << " "; } else { cout << "\n"; } } cout << "Ile liter wypisac w rzedzie ?\n"; cin >> ile; for( znak = 'I'; znak <= 'Z'; znak++ ) { cout << znak; if( znak % ile ) { cout << " "; } else { cout << "\n"; } } }
Jak wpiszę liczbę "5" to pojawia się w taki sposób: I J K L M N O P Q R S T U V W X Y Z Nie wiem co zrobić aby było: I J K L M N O P Q R S T U V W X Y Z |
|
m4tx |
» 2011-07-22 17:34:02 if( znak % ile ) Zastanów się nad sensem tego :P |
|
Mrowqa |
» 2011-07-22 17:53:13 "Symfonia C++" Jerzego Grębosza ?? :P |
|
» 2011-07-22 17:55:54 Tak :D książka naprawdę godna polecenia :P Zastanawiam się nad tym sensem if( znak % ile ) ale nic nie mogę zrobić ;/ |
|
m4tx |
» 2011-07-22 18:02:43 Zamiast if( znak % ile ) daj if( jakas_inna_zmienna_typu_int % ile ) , a zmienną tę zwiększaj o 1 w każdej iteracji pętli for( znak = 'I'; znak <= 'Z'; znak++ ) |
|
Mrowqa |
» 2011-07-22 20:36:19 Nie wiem czemu, ale jakoś to zadanie pamiętam xD ( a nie robiłem xD tzn w myślach sobie napisałem program ^^ ). Książka świetna, przeczytałem całą kilka razy :P Czekam na Pasję, aż mi przywiezie poczta ;)
Pozdrawiam, Mrowqa |
|
» 2011-07-22 21:09:16 Czytam dopiero pierwszy raz - wielki początkujący (mam ją od niecałych dwóch tygodni) :D Wracając do zadania... dalej mi przy liczbie 5 pojawia się tak jak się pojawiało :| |
|
ison |
» 2011-07-22 22:24:17 coś musiałeś skopać :p #include <iostream> using namespace std; int main() { char znak; int ile; for( znak = 'A'; znak <= 'H'; znak++ ) { cout << znak; if( znak % 2 ) { cout << " "; } else { cout << "\n"; } } cout << "Ile liter wypisac w rzedzie ?\n"; cin >> ile; int i = 0; for( znak = 'I'; znak <= 'Z'; znak++ ) { cout << znak; if( i % ile ) { cout << " "; } else { cout << "\n"; } ++i; } }
|
|
« 1 » |