[WinAPI] menu programu
Ostatnio zmodyfikowano 2008-12-18 16:17
pekfos Temat założony przez niniejszego użytkownika |
[WinAPI] menu programu » 2008-12-16 17:24:42 przerabiam kurs WinAPI ze strony www.winapi.rox.pl i jak doszłem do tworzenia menu programu pojawił się pierwszy większy problem.... nie kompiluje się. a teraz trochę szczegółów: kod: #include <windows.h> INT WINAPI WinMain( HINSTANCE hInst, HINSTANCE, LPSTR lStart, INT nShow ) { WNDCLASSEX ppk; CONST CHAR ClassName[] = "pekfos"; ppk.hInstance = hInst; ppk.lpszClassName = ClassName; ppk.lpfnWndProc = DefWindowProc; ppk.style = CS_DBLCLKS; ppk.cbSize = sizeof( WNDCLASSEX ); ppk.hIcon = LoadIcon( 0, IDI_APPLICATION ); ppk.hIconSm = LoadIcon( 0, IDI_APPLICATION ); ppk.hCursor = LoadCursor( 0, IDC_ARROW ); ppk.lpszMenuName = "moje_menu"; ppk.hbrBackground =( HBRUSH ) GetStockObject( WHITE_BRUSH ); ppk.cbWndExtra = 0; ppk.cbClsExtra = 0; if( RegisterClassEx( & ppk ) == 0 ) return 0; HWND Okno = CreateWindowEx( 0, ClassName, "okienkoo", WS_OVERLAPPEDWINDOW | WS_VISIBLE, 50, 50, 100, 100, 0, 0, hInst, 0 ); MSG msgs; while( GetMessage( & msgs, 0, 0, 0 ) ) { TranslateMessage( & msgs ); DispatchMessage( & msgs ); } return 0; } plik zasobów: moje_menu MENU { POPUP "&Plik" { MENUITEM "&Zakończ", 1 } } błędy: Permission danied [Bulid Error] [clean] Error1 log: Kompilator: Default compiler Building Makefile: "C:\Users\pekfos\Documents\Programy Cpp\pasek wyboru w winapi\Makefile.win" Wykonywanie make clean rm -f main.o pasek_wyboru_w_winapi_private.res "pasek wyboru w winapi.exe"
rm: pasek wyboru w winapi.exe: Permission denied
make.exe: *** [clean] Error 1
Wykonanie zakończone
więcej danych o błędzie nie znalazłem :) |
|
Turbo |
» 2008-12-16 17:59:56 U mnie wszystko się kompiluje i działa |
|
DejaVu |
» 2008-12-16 19:48:36 Permission denied - brak dostępu -> brak możliwości utworzenia pliku. Spróbuj skompilować Twój program ale w innym miejscu na dysku - może pomoże. |
|
» 2008-12-17 15:41:56 jeden poziom wyżej załatwił sprawe. ale czemu nie wcześniej nie uzyskał dostępu? czy to może mieć jakiś związek z tym że w folderze w którym chciałem przekompilować projekt znajdowało sie jeszcze 130 programów :D? |
|
» 2008-12-17 16:03:54 PS: zawsze programy w WinAPI nie chcą się skasować usunąć? |
|
Patzick |
» 2008-12-17 19:57:43 Nie, nie zawsze :P
Tak na poważnie to nie miało wpływu te 130 programów. Problem tkwił w tym, że pewnie przy wcześniejszych uruchomieniach tego programu nie zamknąłeś go poprawnie. Wtedy kompilator nie ma dostępu do pliku wykonywalnego i nie może go nadpisać. Nie widziałeś, że działał lecz działał, wystarczyło stare dobre ctrl+alt+delete i w procesach znaleźć nazwę swojego programu, oraz zakończyć proces :) Na pewno przyda Ci się ta informacja w przyszłości |
|
» 2008-12-18 16:17:10 dobry sposób
|
|
« 1 » |