diego997 Temat założony przez niniejszego użytkownika |
» 2011-07-23 01:00:35 NO ja rozszerzenie w tym roku pisałem troche wstyd że na to nie wpadłem ;p |
|
akcza |
» 2013-06-22 21:58:16 Szukając pomysłu jak "poruszać obiektem do celu" natrafiłem na ten wątek. Czegoś w nim nie rozumiem, więc chyba mogę go odkopać, prawda? Mianowicie ten fragment: Potem liczysz kąt wektora |
O co w tym chodzi? W podanym linku jest tylko funkcja, która przyjmuje współrzędne jednego punktu. Co trzeba wstawić zamiast sprite.GetRotation()? |
|
pekfos |
» 2013-06-22 22:03:02 Potem liczysz kąt wektora | O co w tym chodzi? W podanym linku jest tylko funkcja, która przyjmuje współrzędne jednego punktu. |
Wróć do podstaw podstaw podstaw (matematyki), a konkretniej, czym jest wektor i ile wartości wystarczy, by go opisać. |
|
akcza |
» 2013-06-22 22:13:54 Ok, wektor to [Xb-Xa, Yb-Ya], domysłam się, że punkt A(Xa, Ya) to punkt z jakiego wyrszamy do B(Xb, Yb). Jednak możesz mi wyjaśnić co znaczy "kąt wektora"? Jeśli chodziło o kąt między wektorami (akwes mógł sie przejezyczyc), to między jakimi? |
|
pekfos |
» 2013-06-22 22:18:20 Wróć (znowu) do podstaw podstaw (matematyka na poziomie gimnazjum, eh), albo do tamtego tematu (gdzie masz gotowca..) |
|
akcza |
» 2013-06-22 22:29:01 Pekfos z całym szacunkiem, ale napisałeś już dwie wiadomości, w których mi nie pomogłeś, a tylko dałeś do zrozumienia, że nie rozumiem matematyki. Może nie rozumiem, nie mnie to oceniać, ale to forum jest chyba od pomagania, tak? Sam zainteresowany w tamtym temacie (tam gdzie mam gotowca...) nie rozumie tego przykładu: Trochę go nie ogarniam, ale tutaj on zna tylko współrzędne jednego punktu (point.x i point.y) a nam chodzi o wyliczenie kąta między dwoma punktami. |
Więc chyba mam prawo czegoś tutaj nie rozumieć, tak? Edit: Sorry, że się wkurzam, jednak długo szukam rozwiązania i postanowiłem napisać na forum (a rzadko to robie) i takie coś mnie irytuje po prostu. |
|
pekfos |
» 2013-06-22 22:41:19 Jednak możesz mi wyjaśnić co znaczy "kąt wektora"? Jeśli chodziło o kąt między wektorami (akwes mógł sie przejezyczyc), to między jakimi? |
Kąt między wektorem, a osią OX. Sam zainteresowany w tamtym temacie (tam gdzie mam gotowca...) nie rozumie tego przykładu: |
W następnym poście jest wyjaśnienie. Zamieszanie było tylko dlatego, że w przykładzie do przechowywania punktu i wektora służyła jedna klasa. |
|
akcza |
» 2013-06-22 22:43:55 Dzięki wielkie. Już wszystko rozumiem. |
|
1 « 2 » |