Programowanie obiektowe w C++ - dodatkowe informacje
Ostatnio zmodyfikowano 2011-07-26 22:07
Marys Temat założony przez niniejszego użytkownika |
Programowanie obiektowe w C++ - dodatkowe informacje » 2011-07-24 17:51:32 Witam, szukam materiałów na temat pisania obiektowo w C++. Nie chodzi o całą koncepcje programowania obiektowego, tylko jak pisać obiektowo w C++. |
|
Mrowqa |
» 2011-07-24 18:14:20 Poleciłbym Ci technikę obiektowo orientowaną niż obiektową ;) Jerzy Grębosz w swojej książce "Symfonia C++" na końcu zamieścił krótki rozdział kiedy i po co korzystać ( jak ? to praktycznie większe pół książki ;D ).
Czego konkretnie chcesz się dowiedzieć ?? Nauczyć się klas czy raczej jak je projektować i wykorzystywać?? :D
PS C jest obiektowe ;P
Pozdrawiam, Mrowqa |
|
SeaMonster131 |
» 2011-07-24 18:25:41 |
|
Marys Temat założony przez niniejszego użytkownika |
» 2011-07-24 18:45:12 No właśnie C++ nie jest typowym językiem programowania obiektowym, ale wszyscy mówią że jak się pisze obiektowo to zawsze jest później prostsza modyfikacja, poprawka itd. Nie wiem jak to jest dokładnie z C++ bo tego uczyłem się tylko na zaliczenie, ale spodobał mi się i chciałbym się dalej rozwijać w tym temacie. |
|
Mrowqa |
» 2011-07-24 19:04:46 W C++ możesz pisać obiektowo jak i obiektowo orientowanie ( i to w takim stopniu, jaki opanujesz ! nie musisz mieć ogólnego poglądu! ). Fenomenem techniki obiektowo orientowanej to m.in. to, że nie trzeba się męczyć i latać po całym kodzie - dzięki czemu firmy oszczędzają tysiące dolarów na grupie programistów ;)
W skrócie chodzi o polimorfizm. Klasa zawiera wirtualne metody ( funkcje składowe ). Inna po niej dziedziczy i definiuje własne wersje tych funkcji. Gdy wskaźnikiem do klas podstawowej uruchomisz wirtualną metodę, to sprawdzane jest, czy przypadkiem wskaźnik tak na prawdę nie wskazuje na obiekt klasy pochodnej i jeśli tak jest - to odpalana jest jej wersja tej funkcji. Bardzo pożyteczne narzędzie ;)
C++ jest popularne głównie z tych dwóch powodów - że jest orientowane obiektowo, i że piszesz w takim stopniu, w jakim opanowałeś język, a nie od razu całości :)
Pozdrawiam, Mrowqa |
|
DejaVu |
» 2011-07-24 22:51:15 @Mrowqa: pierdzielisz :P |
|
malan |
» 2011-07-24 22:53:09 @Mrowqa: O_O |
|
akwes |
» 2011-07-24 23:00:50 Jemu chyba chodziło o to że w C++ jest najpiękniejsze to że obiektowości nie trzeba używać. |
|
« 1 » 2 |