Problem z kompilacja (switch)
Ostatnio zmodyfikowano 2011-07-25 13:53
inf.kam Temat założony przez niniejszego użytkownika |
Problem z kompilacja (switch) » 2011-07-25 13:41:26 Witam, Jestem nowy na forum i od kilku dni uczę się C++, zamieściłem tutaj kod mojego programu, stworzyłem go żeby sobie poćwiczyć nowo poznane rzeczy. W instrukcji switch wyskakuje mi błąd nie bardzo wiem co jest źle, proszę o pomoc. #include <iostream> #include <cstring>
using namespace std;
int main() { enum rodzajSilnika { benzynowy, diesel, gaz, hybrydowy }; struct Samochod { string marka; string model; unsigned short rokProdukcji; rodzajSilnika silnik; } auta; char rodzaj; cout << "Podaj informacje o swoim aucie" << endl; cout << "Podaj marke: "; cin >> auta.marka; cin.ignore(); cout << "Podaj model: "; cin >> auta.model; cin.ignore(); cout << "Podaj rok produkcji: "; cin >> auta.rokProdukcji; cin.ignore(); cout << "Wybiez swoj rodzaj silnika: "; cout << "A.benzynowy"; cout << "B. diesel"; cout << "C. gaz"; cout << "D. hybrydowy"; cin >> rodzaj; cin.ignore(); switch( rodzaj ) { case A: auta.silnik = "benzynowy"; break; case B: auta.silnik = "diesel"; break; case C: auta.silnik = "gaz"; break; case D: auta.silnik = "hybrydowy"; break; default: auta.silnik = "benzynowy"; } cout << "Dane twojego auta: "; cout << "Marka: " << auta.marka << endl; cout << "Model: " << auta.model << endl; cout << "Rok produkcji: " << auta.rokProdukcji << endl; cout << "Rodzaj silnika: " << auta.silnik << endl; cout << endl << endl << "Nacisnij Enter aby zakonczyc" << endl; getchar(); return 0; }
|
|
m4tx |
» 2011-07-25 13:49:00 Przeczytaj jeszcze raz, dokładnie Struktury danych. Pojedyncze znaki obejmuje się apostrofami, czyli np. zamiast case A: daj case 'A': . |
|
inf.kam Temat założony przez niniejszego użytkownika |
» 2011-07-25 13:52:28 Zmieniłem tak jak mówiłeś i nadal wyskakuje błąd. |
|
m4tx |
» 2011-07-25 13:53:59 |
|
« 1 » |