Panel użytkownika
Nazwa użytkownika:
Hasło:
Nie masz jeszcze konta?

Problem, z odczytywaniem plików w innym katalogu.

Ostatnio zmodyfikowano 2008-12-20 16:20
Autor Wiadomość
lynx
Temat założony przez niniejszego użytkownika
» 2008-12-20 15:04:06
Tak to by przynajmniej działało po pierwszym uruchomieniu, a plik i tak napewno zamykam.
P-2871
DejaVu
» 2008-12-20 15:23:57
Kolejna wskazówka od kumpla:
jeszcze odnosnie tego problemu - niech sprawdzi co zwraca fopen, może NULL ? ... oraz niech wywoła przed fopen funkcje:
C/C++
void wypisz_cwd()
{
    char * tmp = malloc( sizeof( char ) * PATH_MAX );
    printf( "cwd = %s\n", getcwd( tmp, PATH_MAX ) );
    free( tmp );
}
ktora wymaga naglowkow unistd.h,  stdio.h, stdlib.h
np.

C/C++
wypisz_cwd();
FILE * plik = fopen( "plik.txt", "w+" );
if( plik == NULL )
{
    perror( "fopen" );
} else fclose( plik );

/edit:
jeszcze limits.h ...
P-2873
lynx
» 2008-12-20 15:31:07
Sprawdzałem z NULL-em nie podaje błędu, a z io.h zaraz sprawdzę.

/edit1:
Super, wszystko ładnie zwraca, dzięki za Twoją i Twojego kolegi pomoc. Jeszcze tylko musze to połączyć i program powinien działać. :D
P-2874
lynx
Dalej nie działa tak jak ja chcę. :/
» 2008-12-20 16:20:11
Program działa prawidłowo tylko zapisuje do 2 katalogów wyżej. Myślę że winą jest to że kompiluje przez Code::Block, bo on dodaje mi swoje ".../bin/release/".  To co zaobserwowałem:
Ja kompiluje do "/home/piotrek/desktop/folder1/bin/release/" i działa ok, zapisując configa do "home/piotrek/Desktop/folder1/.
Przenoszę aplikację do "/home/piotrek/Desktop/folder2/", a configa zapisuje mi do "/home/piotrek/". Spróbuję skompilować teraz to bez użycia Code::Blocks, czystym g++ z konsolką. :) Zachilkę dam znać, czy działa.

/edit1:
Udało się mi uruchomić program, dzięki pomocy Piotrka. Problem tkwił w tym że wywoływałem program poprostu wpisując pełną ścieżkę aplikacji w terminalu. Otóż trzeba było najpierw 'wejść' do folderu komendą "cd /home/piotrek/Desktop/folder1/", a dopiero później uruchomić program wpisując "./Nazwa_programu". Jeszcze raz dzięki za pomoc.
P-2877
1 « 2 »
Poprzednia strona Strona 2 z 2