Problem, z odczytywaniem plików w innym katalogu.
Ostatnio zmodyfikowano 2008-12-20 16:20
lynx Temat założony przez niniejszego użytkownika |
» 2008-12-20 15:04:06 Tak to by przynajmniej działało po pierwszym uruchomieniu, a plik i tak napewno zamykam. |
|
DejaVu |
» 2008-12-20 15:23:57 Kolejna wskazówka od kumpla: jeszcze odnosnie tego problemu - niech sprawdzi co zwraca fopen, może NULL ? ... oraz niech wywoła przed fopen funkcje:
void wypisz_cwd() { char * tmp = malloc( sizeof( char ) * PATH_MAX ); printf( "cwd = %s\n", getcwd( tmp, PATH_MAX ) ); free( tmp ); }
ktora wymaga naglowkow unistd.h, stdio.h, stdlib.h np.
wypisz_cwd(); FILE * plik = fopen( "plik.txt", "w+" ); if( plik == NULL ) { perror( "fopen" ); } else fclose( plik );
/edit: jeszcze limits.h ...
|
|
|
» 2008-12-20 15:31:07 Sprawdzałem z NULL-em nie podaje błędu, a z io.h zaraz sprawdzę.
/edit1: Super, wszystko ładnie zwraca, dzięki za Twoją i Twojego kolegi pomoc. Jeszcze tylko musze to połączyć i program powinien działać. :D |
|
Dalej nie działa tak jak ja chcę. :/ » 2008-12-20 16:20:11 Program działa prawidłowo tylko zapisuje do 2 katalogów wyżej. Myślę że winą jest to że kompiluje przez Code::Block, bo on dodaje mi swoje ".../bin/release/". To co zaobserwowałem: Ja kompiluje do "/home/piotrek/desktop/folder1/bin/release/" i działa ok, zapisując configa do "home/piotrek/Desktop/folder1/. Przenoszę aplikację do "/home/piotrek/Desktop/folder2/", a configa zapisuje mi do "/home/piotrek/". Spróbuję skompilować teraz to bez użycia Code::Blocks, czystym g++ z konsolką. :) Zachilkę dam znać, czy działa.
/edit1: Udało się mi uruchomić program, dzięki pomocy Piotrka. Problem tkwił w tym że wywoływałem program poprostu wpisując pełną ścieżkę aplikacji w terminalu. Otóż trzeba było najpierw 'wejść' do folderu komendą "cd /home/piotrek/Desktop/folder1/", a dopiero później uruchomić program wpisując "./Nazwa_programu". Jeszcze raz dzięki za pomoc. |
|
1 « 2 » |