Program w c++, własny format plików i Windows...
Ostatnio zmodyfikowano 2011-08-03 20:08
cyklopek11 Temat założony przez niniejszego użytkownika |
Program w c++, własny format plików i Windows... » 2011-08-01 19:46:02 Mam program napisany w c++ który zapisuje i odczytuje pliki binarne o formacie wymyślonym przeze mnie. I teraz załóżmy że pliki takie mają rozszerzenie .xxx 1.)Jak zmusić Windows aby skojarzył pliki z rozszerzeniem .xxx z moim programem tzn. aby po dwukliku na ten plik został on otwierany przez mój program? 2.)Jak sprawić aby Windows w eksploratorze pokazywał te pliki .xxx z charakterystyczną (stworzoną przeze mnie) ikonką ?
Bawię się różnymi Install Creatorami i niestety nie widzę tam takiej opcji aby automatycznie podczas instalacji „poinformować” o tym Windowsa. Oczywiście chodzi mi tu o sposób „automatyczny” tj. podczas instalacji mojego programu, a nie narzędzia/opcje folderów/typy plików.
Rozumiem że trzeba pewnie dodać te informacje do rejestru, tylko pytanie do którego klucza?
|
|
mati1qazxsw2 |
» 2011-08-01 19:50:00 Musisz dodać specjalny wpis w rejestrze i (chyba)dodać parametry startowe do maina programu. |
|
Mrowqa |
» 2011-08-02 08:55:57 Też miałem ten problem :) Sam znalazłem rozwiązanie grzebiąc w rejestrze (ne necie nic nie znalazłem ;/). Tworzysz HKEY_CLASSES_ROOT/.xxx (musisz mieć prawa admina by móc pisać...) Wartość domyślną zamieniasz na np. mojProgr_xxx_01 (nazwa obojętna, ale ma być UNIKALNA). Potem w HKEY_CLASSES_ROOT/mojProgr_xxx_01 tworzysz klucz: DefaultIcon i jako wartość ustalasz domyślną ścieżkę do ikony (np. w pliku *.exe twojej aplikacji). Potem tworzysz kolejny klucz (w kluczu /mojProgr_xxx_01 ): shell/open/command Wartości domyślne: shell - domyślnie wybierana opcja (np. open - można dać też np. edit - ale musi istnieć taki klucz!) open - to co wyświetla się po naciśnięciu PPM (np. &Otwórz) command - linia poleceń, jaka jest wysyłana (np. "sciezka do programu" "%1" - spowoduje uruchomienie programu z dwoma parametrami - pierwszy to ścieżka programu (czyli norma), a drugi to ścieżka pliku *.xxx). Musisz w programie napisać kod, sprawdzający, czy nie został przypadkiem wywołany z parametrem będącym ścieżką do pliku *.xxx i obsłużyć go :) Jak? WinAPI przychodzi z pomocą :)Mam nadzieję, że zrozumiałeś i nie popełniłem tu błędu (piszę z pamięci :D). Pozdrawiam, Mrowqa |
|
cyklopek11 Temat założony przez niniejszego użytkownika |
» 2011-08-03 20:08:49 Dzięki za info Mrowqa. Sam już zabrałem się za "grzebanie" w rejestrze windy (oczywiście na wirtualnym kompie). |
|
« 1 » |