Panel użytkownika
Nazwa użytkownika:
Hasło:
Nie masz jeszcze konta?

Photoshop

Ostatnio zmodyfikowano 2011-08-16 17:27
Autor Wiadomość
akwes
» 2011-08-02 14:03:10
Więc tak, dla profesjonalistów jest Gimp. Photoshop też. Tylko nie zauważacie że Gimpa się używa do tworzenia grafiki do stron a Photoshopa do obróbki zdjęć. Gimp jest specjalnie przygotowany do profesjonalnej pracy przez podział na okna, które można rozłożyć wygodnie na kilka monitorów.

Który jest prostszy? Żaden. Jednak jeżeli grafiki chcesz wykorzystać w grze to Photoshop odpada, istnieje ryzyko że obrazki będą miały niewidzialny okiem znak wodny i ktoś Ci sprawdzi licencję to będzie przypał. Jeżeli Cię stać kup Pohotoshopa, jeżeli nie, ściągaj Gipma.

Jeżeli masz dobry tablet i umiesz rysować to jesteś w stanie sprawnie zrobić te grafiki, jeżeli nie, to stracisz dużo czasu i dużo ochoty.
P-37923
kamillo121
» 2011-08-02 14:31:25
Przepraszam ale znowu muszę odpowiedzieć..
Tylko nie zauważacie że Gimpa się używa do tworzenia grafiki do stron a Photoshopa do obróbki zdjęć
 Obróbka zdjęć w PS to jedna z możliwości, tworzenie layoutów czy jakiś innych elementów na stronę to czysta przyjemność i chirurgiczna precyzja ale to tak w woli ścisłości co by inni nieznający ps'a nie pomyśleli, ze jest tylko do zdjęć. To PS jest przodującym programem do tworzenia grafiki dla stron www a nie GIMP(opieram się na informacjach które znajduję w internecie, ilość materiałów dla obydwu programów, ilość osób (profesjonalistów) którzy używają je i tak dalej).
P-37928
akwes
» 2011-08-02 15:49:03
@kamillo121 i to pewnie dlatego wszystkie materiały promujące Photoshopa pokazują jego możliwości SPECJALNIE dostosowane do obróbki fotografii i pokazywane na zdjęciach?
Szczególnie to co doszło w CS5 czyli wtapianie w fotografię dużych elementów dostosowując je także jeśli chodzi o załamania kątów na fotografii, możliwość sztucznego poszerzenia kadru, usuwanie rzeczy ze zdjęć za pomocą generowania obrazu na podstawie innych widocznych na obrazie, ulepszenie stempli, usuwanie i zmiana tła obrazu, skalowanie obrazu zachowujące realnie wyglądające proporcje, zaznaczanie tego co zasłania -> kliknięcie -> i generowanie obrazu na podstawie tła. Photoshop już dawno przestał być programem do wszystkiego, za to teraz robi prawie sam rzeczy do tej pory wymagające niesamowitego nakładu pracy.

Nie sądzę aby Adobe źle tworzył kampanię reklamową, reklamując jedynie jedną ze swoich dodatkowych możliwości. Photoshopa się używa prawie zawsze przy zdjęciach modelek, zdjęciach do gazet itd bo tam jest jego miejsce bo do tego jest dopasowany.
P-37933
kamillo121
» 2011-08-02 16:01:56
Wiem, że PS jest używany do zdjęć ale jest to jedna z możliwości. Większość rzeczy, które wymieniłeś przydaje się przy tworzeniu layoutów ale skoro tak piszesz to widocznie nigdy tego nie robiłeś.
P-37935
malan
» 2011-08-02 16:03:35
Ludzie, ogarnijcie się. Co temat to kolejna kłótnia. @diego997 się pyta o umiejętności, a wy rozmawiacie o licencjach, kosztach i profesjonalnym tworzeniu grafiki.
P-37937
akwes
» 2011-08-02 16:08:06
Pyta się o możliwości rysowania tego w Photoshopie, co więcej taki dał temat, więc licencja Photoshopa ma tutaj sporą wagę, bo zakładam że mamy być legalni :P ?
P-37939
McAffey
» 2011-08-02 21:37:11
Grafikiem nie jestem i prawdopodobnie nigdy nie będę, więc ww problemy są mi obce, ale mam kolegę który zajmuje się profesjonalnym tworzeniem layoutów do stron, i on to robi w Photoshopie, i twierdzi że w życiu by nie zamienił na żaden inny program.
P-37963
SeaMonster131
» 2011-08-03 09:37:40
@diego997 jeżeli chcesz, to do takiej grafiki moge Ci polecić jeszcze Painta, ale z Windows 7. Nigdy na nim zbytnio nie robiłem, ale nadaje sie :)
P-37995
1 2 « 3 » 4 5
Poprzednia strona Strona 3 z 5 Następna strona