xevuel Temat założony przez niniejszego użytkownika |
» 2011-08-09 12:03:52 dzięki, aczkolwiek sam się skapnąłem i przeczytałem cały artykuł w MSDN ;) |
|
pekfos |
» 2011-08-09 12:07:55 Nie tak sam bo musiałem ci dać link do tego artykułu :P |
|
» 2011-08-09 12:18:33 no co do tego to tak :D
Jeszcze jedno pytanko: Jak zgodnie z waszymi zaleceniami napisałem Manifest (a właściwie Dev napisał za mnie), to zniknęły mi wszystkie ramki grupujące (styl BS_GROUPBOX). Co trzeba do tego Manifestu dopisać, żeby były widoczne? |
|
Mrowqa |
» 2011-08-09 14:59:42 Pierwszy argument CreateWindowEx - co masz, 0 czy WS_EX_CLIENTEDGE (czy jakoś tak :D) - spróbuj to zamienić ;) Bez manifestu program ma wygląd Win 95 (czy jakoś tak :P chyba, że poinformowanie o wersji coś daje... xD) |
|
» 2011-08-10 09:53:51 Mam 0, jak daję WS_EX_CLIENTEDGE, to ramka jest widoczna, ale wygląda katastrofalnie. Zauważyłem, że problem jest w kolorze okna, bo jak go zmienię, ramka jest nowmalna. Jaki jest standardowy kolor w formacie RGB dla okna? Bo Dev jako podstawowe daje takie jakieś ciemniejsze... |
|
Mrowqa |
» 2011-08-10 14:35:20 To już zależy od systemu, ustawień itp. W VC++ 2010 wystarczy: #pragma comment(linker,"\"/manifestdependency:type='win32' \ name='Microsoft.Windows.Common-Controls' version='6.0.0.0' \ processorArchitecture='*' publicKeyToken='6595b64144ccf1df' language='*'\"")
To ustala manifest. W win7 to wygląda normalnie (korzystam z win7), ale jak odpaliłem mój program na XP... KATASTROFA!!!, nie wiadomo skąd ramki, checkboksy, napisy itp. miały inne tło ;/ Sam jestem ciekaw w czym problem ;) PS ja kolor domyślnie mam ustawiony na RGB( 240, 240, 240 ) ;) (żeby sprawdzić to wystarczy prosta obsługa painta ;P) |
|
» 2011-08-10 14:42:41 Sprawdzę ten RGB, ale chodzi mi o to że większość programów ma inny kolor tła niż domyślny w Devie :/ |
|
SeaMonster131 |
» 2011-08-10 14:49:55 Hm..C::B ma szablon projektu WinAPI i tam jest tworzenie okienka: WNDCLASSEX wincl;
wincl.hInstance = hThisInstance; wincl.lpszClassName = szClassName; wincl.lpfnWndProc = WindowProcedure; wincl.style = CS_DBLCLKS; wincl.cbSize = sizeof( WNDCLASSEX );
wincl.hIcon = LoadIcon( NULL, IDI_APPLICATION ); wincl.hIconSm = LoadIcon( NULL, IDI_APPLICATION ); wincl.hCursor = LoadCursor( NULL, IDC_ARROW ); wincl.lpszMenuName = NULL; wincl.cbClsExtra = 0; wincl.cbWndExtra = 0;
wincl.hbrBackground =( HBRUSH ) COLOR_BACKGROUND;
Linijka: wincl.hbrBackground =( HBRUSH ) COLOR_BACKGROUND; Odpowiada za kolor okienka, u mnie jest wszystko git :) |
|
1 2 3 « 4 » 5 6 7 |