Wykonywanie tej samej operacji w instrukcji warunkowej switch
Ostatnio zmodyfikowano 2011-08-11 15:02
inf.kam Temat założony przez niniejszego użytkownika |
Wykonywanie tej samej operacji w instrukcji warunkowej switch » 2011-08-10 17:27:51 Mam jedno pytaniko : switch( rodzaj ) { case 'A' && 'a': auta.silnik = "benzynowy"; break; case 'B': auta.silnik = "diesel"; break; case 'C': auta.silnik = "gaz"; break; case 'D': auta.silnik = "hybrydowy"; break; default: auta.silnik = "benzynowy"; } ale, switch( rodzaj ) { case 'A' && 'a': auta.silnik = "benzynowy"; break; case 'B' && 'b': auta.silnik = "diesel"; break; case 'C': auta.silnik = "gaz"; break; case 'D': auta.silnik = "hybrydowy"; break; default: auta.silnik = "benzynowy"; } proszę o pomoc |
|
Mrowqa |
» 2011-08-10 17:51:27 case 'A' && 'a': auta.silnik = "benzynowy"; break; case 'B' && 'b': auta.silnik = "diesel"; break; case 'C': auta.silnik = "gaz"; break; case 'D': auta.silnik = "hybrydowy"; break; Błąd - powtarzają się wartości case'ów, tzn. są dwie jedynki ;) |
|
inf.kam Temat założony przez niniejszego użytkownika |
» 2011-08-10 18:01:00 dzięki |
|
Mrowqa |
» 2011-08-10 18:05:50 Rób tak: switch( rodzaj ) { case 'a': case 'A': auta.silnik = "benzynowy"; break; case 'b': case 'B': auta.silnik = "diesel"; break; case 'C': auta.silnik = "gaz"; break; case 'D': auta.silnik = "hybrydowy"; break; default: auta.silnik = "benzynowy"; } |
|
malan |
» 2011-08-10 21:39:55 @Mrowqa: Jakie jedynki? ;p |
|
Mrowqa |
» 2011-08-11 15:02:57 Nie wiem :P Wiem, że są dwie wartości true , a one to zazwyczaj jedynki (ale może być każda inna wartość różna od zera;)) |
|
« 1 » |