Problem z programem
Ostatnio zmodyfikowano 2008-12-23 20:30
Jaszczomb Temat założony przez niniejszego użytkownika |
Problem z programem » 2008-12-23 20:05:32 Witam, jestem nowicjiuszem jeśli chodzi o programowanie. Napisałem właśnie program, który pełni funkcję kalkulatora, lecz występuje błąd, którego nie rozumiem. Proszę was o poprawienie moich błędów. Oto kod programu: #include <iostream> #include <conio.h> using namespace std; int main()
{ int opcja; int a; int b; cout << "Witaj w kalkulatorze Jaszczomba wybierz rodzaj dzialania:" << endl; cout << "[1] dodawanie" << endl; cout << "[2] odejmowanie" << endl; cout << "[3] mnozenie" << endl; cout << "[4] dzielenie" << endl; cin >> opcja; if( opcja > 4 ) { cout << "Mozesz wybrac tylko opcje od 1 do 4!" << endl; } if( opcja == 1 ) { cout << "Wybrales/as dodawanie. Podaj wartosc pierwszej liczby" << endl; cin >> a; cout << "Podaj wartosc drogiej liczby" << endl; cin >> b; cout >> "Suma tych liczb to " << a + b << endl; } if( opcja == 2 ) { cout << "Wybrales/as odejmowanie. Podaj wartosc pierwszej liczby" << endl; cin >> a; cout << "Podaj wartosc drogiej liczby" << endl; cin >> b; cout >> "Roznica tych liczb to: " << a - b << endl; } if( opcja == 3 ) { cout >> "Wybrales/as mnozenie. Podaj wartosc pierwszej liczby" << endl; cin >> a; cout << "Podaj wartosc drogiej liczby" << endl; cin >> b; cout >> "Iloczyn tych liczb to: " << a * b << endl; } if( opcja == 4 ) { cout << "Wybrales/as dzielenie. Podaj wartosc pierwszej liczby" << endl; cin >> a; cout << "Podaj wartosc drogiej liczby" << endl; cin >> b; cout >> "Iloraz tych liczb to" << a / b << endl; } } getch(); return( 0 ) Mam nadzieję, że ktoś mi pomoże. Za pomoc z góry dziękuję. Pozdrawiam :} |
|
smolu91 |
» 2008-12-23 20:12:32 twoj problem to strzalki czyli strumien wypisywania na ekren :) cout << "tekst"; bo w "cin" sa strzalki w prawo >> oraz zle masz wstawoione getch(); return(0); bo program musi sie kocznczyc } a nie pustka |
|
» 2008-12-23 20:14:19 Dzięki :] Tak automatycznie to robiłem żeby szybko zrobić że taki banalny błąd zrobiłem. Jeszcze raz wielkie dzięki. Pozdrawiam |
|
lynx |
» 2008-12-23 20:14:53 Dałeś dwie funkcje poza funkcją main(). A konkretnie chodzi o: { cout << "Wybrales/as dzielenie. Podaj wartosc pierwszej liczby" << endl; cin >> a; cout << "Podaj wartosc drogiej liczby" << endl; cin >> b; cout >> "Iloraz tych liczb to" << a / b << endl; } } getch(); return( 0 )
Zapomniałeś też postawic przecinka. Koniec poprawionego kodu powinien wyglądać tak: { cout << "Wybrales/as dzielenie. Podaj wartosc pierwszej liczby" << endl; cin >> a; cout << "Podaj wartosc drogiej liczby" << endl; cin >> b; cout << "Iloraz tych liczb to" << a / b << endl; } getch(); return( 0 ) } Teraz działa poprawnie? P.S. Na przyszłość podawaj log lub przyczynę, a kod bierz w [code src="C++"]kod[/code] - o wiele łatwiej jest analizować taki kod. :) Pozdrawiam, Piotrek. :) /edit1: Ktoś mnie wyprzedził. :/ |
|
» 2008-12-23 20:17:32 Poprawiłem. Dzięki za pomoc :] Wszystko już działa |
|
lynx |
» 2008-12-23 20:30:37 Sorry, napisałem o tym ale nie zmieniłem w kodzie. Daj średnik po return (0), czyli napisz return(0);. :) Tam wyżej też masz błędy ze strumieniami(opcja1, opcja2...). |
|
« 1 » |