Dlaczego mi niedziała kod ...??
Ostatnio zmodyfikowano 2008-12-26 21:47
Repin Temat założony przez niniejszego użytkownika |
Dlaczego mi niedziała kod ...?? » 2008-12-26 21:38:38 Zacznynam się uczyć C++ i robie sobie takie niby programy żeby poćwiczyć i napisałem coś takiego: #include <iostream> #include <conio.h> using namespace std; int main() { int a, b, c; cout << "Podaj liczbe a "; cin >> a; cout << "Podaj liczbe b "; cin >> b; cout << "Podaj liczbe c "; cin >> c; if( a * 3 < 69 ) { cout << "Liczba 3 razy wieksza od a " << a << "jest mniejsza od 69"; } else { cout << "Liczba 3 razy wieksza od a " << a << "jest wieksza od 69"; } if( a == b ) { cout << "Liczba a " << a << "jest równa liczbie b " << b; } cout << "liczba b " << b << "razy liczba b " << b << "jest rowne : "; cin >> b * b; if( a + c > b ) { cout << "Suma liczb a " << a << " i c " << c << " jest wieksza od liczby b " << b; } else { cout << "Suma liczb a " << a << " i c " << c << " jest mniejsza od liczby b" << b; } getch(); return( 0 ); } Pisze że: C:\Documents and Settings\Adam\Pulpit\Moje\C++\Program3.cpp In function `int main()':
25 C:\Documents and Settings\Adam\Pulpit\Moje\C++\Program3.cpp ambiguous overload for 'operator>>' in 'std::cin >> (b * b)'
Co się dzieje i dlaczego?? |
|
DejaVu |
» 2008-12-26 21:47:38 cin >> b * b; Taki zapis jest niedozwolony. Do cin>> możesz podawać tylko i wyłącznie zmienne. Domyślam się, że chciałeś wypisać wynik za pomocą cout<<b*b;. |
|
« 1 » |