Problem z tablica string
Ostatnio zmodyfikowano 2011-08-20 13:45
zduneq Temat założony przez niniejszego użytkownika |
Problem z tablica string » 2011-08-20 12:33:23 Jestem poczatkujacym programistą i możliwe ze coś mi umknęło wiec podaje problem: Program ma wczytywac imiona i nazwiska do tablicy. #include <iostream> #include <string> using namespace std;
string wczytywanie( string tablica_wczytywanie[ 10 ], string imie_nazwisko_wczytywanie ) { int licznik = 0; tablica_wczytywanie[ licznik ] = imie_nazwisko_wczytywanie; licznik++; }
int main() { string imie_nazwisko; int tablica[ 10 ]; int licznik_ludzi; cout << "[1] Pokaz liste\n[2]Wprowadz nowych\n"; int wejscie; cin >> wejscie; switch( wejscie ) { case 2: { cout << "Podaj imie i nazwisko: " << endl; cin >> imie_nazwisko; wczytywanie( tablica[ licznik_ludzi ], imie_nazwisko ); licznik_ludzi++; break; case 1: cout << "W trakcie Budowy"; break; } } return 0; }
|
|
pekfos |
» 2011-08-20 12:37:12 kod nie ma prawa działać bo ciągle piszesz do 0 indeksu. int licznik = 0; tablica_wczytywanie[ licznik ] = imie_nazwisko_wczytywanie; licznik++; |
|
SeaMonster131 |
» 2011-08-20 12:56:01 Błąd występuje, ponieważ masz tablicę int : int tablica[ 10 ]; A ta funkcja: string wczytywanie( string tablica_wczytywanie[ 10 ], string imie_nazwisko_wczytywanie ) Przyjmuje jako 1. argument string*, a nie int. To tyczy się błędu, który pokazuje teraz kompilator ;p |
|
imralav |
» 2011-08-20 13:45:11 O ile wiem jedyna funkcja nie zwracająca wartości to funkcja void . Ty masz funkcję string i taką wartość powinna zwracać, a tego nie robi. |
|
« 1 » |