[WinSock, Windows] Pobieranie IP
Ostatnio zmodyfikowano 2011-09-06 19:04
Mrovqa Temat założony przez niniejszego użytkownika |
» 2011-09-06 17:03:17 Co do dwóch adresów - tak, braciak siedział na innym kompie podpiętym do LAN :)
Zrobiłem test i co ciekawe... adres serwa do bindu to INADDR_ANY (czyli zero) :) Próbowałem łączyć klienta z serwerem (na tym samym komputerze): - IP co stronka pokazała - nie połączyło ;/ - IP kompów (mojego i braciaka) połączyło! Czyli w sieci LAN mogę odbierać za niego dane :D Wniosek: do programu potrzebowałem tego wewnętrznego IP :)
Pytanie: gdybym odpalał klienta i serwera nie w tej samej sieci lokalnej (LAN), to efekt byłby ten sam? tzn. pasowałoby podać IP wewnętrzne?
@pekfos nie, nie piszę robaka :) po prostu się uczę obsługi sieci :P a potem wykorzystam to do własnych niecnych celów :) (szkoda, że w bibliotece na kompach już nie chodzi tyle dzieciaków :D bym się porządnie zabawił :D hahaha - zaśmiał się jak jakiś szalony doktorek, który ma nierówno pod sufitem) |
|
malan |
» 2011-09-06 17:36:16 Mrovqa... przeczytaj najpierw kurs, a potem zadawaj pytania. Wszystkie odpowiedzi znajdziesz w kursie. |
|
» 2011-09-06 18:07:41 Czytałem kurs!!! Z tym IP jest coś dziwnie... Mi na laptopie wywala dwa IP (jedno dla wejścia na kabelek a drugie dla wifi?), a na drugim kompie tylko jeden adres (tylko wejście na kabelek)...
Laptop ---> Komputer - nie łączy Komputer --(1. adres)--> laptop - łączy Komputer --(2. adres)--> laptop - nie łączy... (jeśli na laptopie jest klient i serwer to wtedy łączy...)
O co z tym chodzi? ;/ Jeśli chodzi o sieć (ogólnie) to dużo informacji na ten temat nie posiadam :] Jednak kurs przeczytałem cały i ze zrozumieniem (z tej stronki).
Więc? |
|
pekfos |
» 2011-09-06 18:13:39 to adresy kart sieciowych. laptopy mają dwie (kabelek i wi-fi). |
|
ison |
» 2011-09-06 18:15:03 - IP co stronka pokazała - nie połączyło
|
zapewne nie masz odblokowanego portu na routerze albo firewall blokuje |
|
malan |
» 2011-09-06 18:59:58 Coś mi się wydaje, że pomieszałeś porty. |
|
» 2011-09-06 19:04:22 Nie, nie pomieszałem (robiłem kilka razy i sprawdzałem). Laptop ---> Komputer - nie łączy Komputer --(1. adres)--> laptop - łączy |
Tego nie mogę zrozumieć... Laptop - win7, komp - winXP Gdy odpaliłem wirtualną maszyne na laptopie - sytuacja jak ze zwykłym kompem... (wirtualna maszyna -winXP). Próbowałem połączyć wirtualną maszynę z laptopa do drugiego komputera - w żadną stronę się nie udało ;/ Dla mnie to czarna magia, nic nie rozumiem... ehh, ten windows ;/ |
|
1 « 2 » |