[Lekcja 3] Build Log nic nie pokazuje
Ostatnio zmodyfikowano 2011-09-09 14:36
Temes Temat założony przez niniejszego użytkownika |
[Lekcja 3] Build Log nic nie pokazuje » 2011-09-08 18:21:59 Witam, zamierzam stworzyć własną grę, wiem że przede mną długaaaa droga, ale i tak chcę się tego nauczyć...
Ściągnąłem (tak jak w lekcji 1.) Code::Blocks 10.5 (Ta większa wersja ok. 70MB), po zainstalowaniu, zresetowałem komputer, gdy uruchomiłem ponownie, włączyłem program.
Gdy się włączył, nic nie ruszałem w ustawieniach, tylko zrobiłem to samo czyli: File -> New -> Empty File... Skopiowałem ten tekst z lekcji 3. i wciskam Ctrl + F9
I tu się pojawiają problemy.
Po wciśnięciu Ctrl + F9 w Build Log nic nie pokazuje... Nic się nie zmienia, nic się nie zawiesza, po prostu wciskam i nic...
Proszę o pomoc, gdyż nie mam pojęcia co z tym zrobić. |
|
pekfos |
» 2011-09-08 18:27:11 ehh. nie Empty file tylko File. pare opcji niżej. |
|
DejaVu |
» 2011-09-08 18:27:51 |
|
» 2011-09-08 20:15:41 Nie o to mi chodzi...
W lekcji 3. pisze:
[...] Aby utworzyć plik należy wejść w menu File; z rozwiniętego menu wybrać pozycję New, a następnie kliknąć Empty File. [...]
|
Robię File -> New -> Empty File
Wpisuje tam:
#include <cstdio> int main() { printf( "Test dzialania Code::Blocks" ); return 0; }
Po wpisaniu...
W przypadku Code::Blocks kod programu kompilujemy poprzez wciśnięcie klawiszy CTRL+F9. |
Wciskam CTRL+F9
Jeśli przepisałeś kod poprawnie i skompilowałeś kod programu za pomocą skrótu CTRL+F9 w zakładce Build Log powinieneś ujrzeć następującą treść:
Compiling: C:\cpp0x.pl\kod0001.cpp
Linking console executable: C:\cpp0x.pl\kod0001.exe
Process terminated with status 0 (0 minutes, 0 seconds)
0 errors, 0 warnings
|
I mi chodzi o to że ja robię TO SAMO, i jak ciskam CTRL+F9 "NIC" mi nie wyskakuje, nawet 1 literki nie ma... Klikam i klikam, a to nic...
/edit
Tak zapisuję pod nazwą plik.cpp |
|
SeaMonster131 |
» 2011-09-08 20:40:03 A utworzyłeś projekt? |
|
» 2011-09-08 20:43:16 Nie... Hmm, ale nic nie było napisane, to nie wiedziałem...
/edit Stworzyłem projekt, rzeczywiście coś napisało, ale nie to co chciałem:
""Plik - Release" uses an invalid compiler. Probably the toolchain path within the compiler options is not setup correctly?! Skipping... Nothing to be done." |
|
SeaMonster131 |
» 2011-09-08 20:45:36 New -> Project.. -> Console Application -> wybierasz język C++ -> wybierasz gdzie ma być projekt i nadajesz mu nazwe -> Finish -> I do main.cpp wklejasz swój kod :)
Powinno pomóc... :)
//Chociaż gdy spróbowałem skompilować plik bez projektu to skompilował się bez problemu, więc wątpie czy to wina tego braku projektu... ;p |
|
» 2011-09-08 20:47:13 Chwilka, spróbuje
/edit Nie, pisze to samo (zrobiłem tak jak mówiłeś) ""Projekt1 - Debug" uses an invalid compiler. Probably the toolchain path within the compiler options is not setup correctly?! Skipping... Nothing to be done." |
|
« 1 » 2 3 |