VC++ a wieloplatformowość...
Ostatnio zmodyfikowano 2011-09-25 11:21
Mrovqa Temat założony przez niniejszego użytkownika |
VC++ a wieloplatformowość... » 2011-09-24 18:04:39 Witam!
Da się jakoś pisać wieloplatformowo w VC++ 2010 Express? Przyzwyczaiłem się do tego środowiska i bardzo je lubię, jednak cokolwiek w nim zrobione działa tylko pod windowsem i wymaga dwóch zbędnie dołączanych DLLek... Da się jakoś zmienić kompilator czy zrobić inny trik? W C::B lubię to, że nie dodaje zbędnych DLLek i aplikacje pod nim kompilowane są wieloplatformowe (z tego co się orientuje - GNU cpp compiler czy jakoś tak mam ustawiony :P). W VC++ lubię szczególnie bardzo dobry debugger i ogólnie wygląd :) Po za tym wiem co jest gdzie i znam kilka przydatnych opcji tego IDE. Da się to jakoś pogodzić czy raczej nie :/ ?? (choć coś mi mówi, że nie :(). Będę musiał używać C::B?
Pozdrawiam, Mrowqa |
|
m4tx |
» 2011-09-24 18:19:20 Na pewno się da. :P Rzecz w tym, że wymagało to będzie innego kompilatora niż VC++, gdyż ten obsługuje tylko Windowsa. Możesz np. pisać w VC++, ale skompilować program dla Linuksa np. w Code::Blocks. |
|
Elaine |
» 2011-09-24 18:48:26 wymaga dwóch zbędnie dołączanych DLLek |
Te DLL zawierają bibliotekę runtime oraz bibliotki standardowe C i C++. Jeśli zrobisz kod, których z nich nie korzysta, to wtedy będą zbędne i nie będą linkowane, proste.
W C::B lubię to, że [...] aplikacje pod nim kompilowane są wieloplatformowe |
Są wieloplatformowe w takim samym stopniu jak te kompilowane kompilatorem Microsoftu - czyli działają tylko pod Windowsem (pomijając takie zabawki jak Wine). To, że GCC wspiera bardzo dużo platform nie ma tu znaczenia - normalnie GCC robi programy dla platformy pod którą działa, obsługi innych nie ma. Można skonfigurować je inaczej, ale żeby to zrobić, trzeba sobie GCC skompilować. |
|
» 2011-09-25 09:40:15 Czyli innymi słowy spokojnie mogę się bawić w VC++ :D Tyle, że te dwie runtime DLL mnie wkurzają... Co zrobić, żeby ich nie było? (wpakować do aplikacji?) Wiem, że się da, bo Iname już o tym mówił i to nie raz :P
Pozdrawiam,
Mrowqa |
|
malan |
» 2011-09-25 10:52:04 Skompilować statycznie? |
|
Elaine |
» 2011-09-25 11:13:35 Próbowałeś znaleźć odpowiedź?
Configuration Properties -> C/C++ -> Code Generation -> Runtime Library ustaw na Multi-threaded (/MT). |
|
» 2011-09-25 11:21:20 Dzięki Iname :)
Odpowiedzi próbowałem wcześniej szukać :P (ale nie wiedziałem co dokładnie mam szukać...) |
|
« 1 » |