zadanie domowe (lekcja 15 )
Ostatnio zmodyfikowano 2011-09-30 21:34
licha Temat założony przez niniejszego użytkownika |
zadanie domowe (lekcja 15 ) » 2011-09-26 07:47:31 Witam wszystko wczoraj ładnie szło wszystkie zadania mi się udało odrobić lecz utknołem na tej lekcji 15 :(.
Powie mi ktoś jak przypisać to zmiennej bool wartość ?
#include <iostream>
int main() { int a; bool b; do { std::cout << "Podaj liczbe a :" << std::endl; std::cin >> a; std::cout << "Czy udalo sie wczytac? " << std::cin.good() << std::endl; } while( b < 1 ) system( "pause" ); return 0; }
jest to zadanie 1. I czy do tej pory mam wszystko dobrze ? |
|
DejaVu |
» 2011-09-26 09:54:41 |
|
» 2011-09-26 11:47:57 dzięki widać preoczyłem |
|
» 2011-09-26 14:40:17 Dobra coś mi nie działa. mam takie coś : #include <cstdio> #include <iostream>
int main() { int a; bool b = std::cin.good(); do { std::cout << "Podaj liczbe a :" << std::endl; std::cin >> a; std::cout << "Czy udalo sie wczytac? " << std::cin.good() << std::endl; } while( b > 0 ); std::cout << "Podales lczbe :" << a << std::endl; system( "pause" ); return 0; }
Wychodzę z założenia że fals = 0 a true = > 0 i myśle że warunek b > 0 będzie działał poprawnie tylko nie wiem jak zmienić tą funkcję bool w zależności od wyniku tej funkcji : |
|
DejaVu |
» 2011-09-26 14:48:01 A jak przypisujesz wartość zmiennej liczbowej? Bo tu sytuacja wygląda dokładnie tak samo z tą różnicą, że zamiast liczby podajesz std::cin.good(); .
PS. Pisz poprawnie warunki. Jeżeli jest to zmienna typu bool to używaj wartości true oraz false, a nie czegoś co zadziała tak samo ale oznacza co innego. |
|
» 2011-09-26 14:57:26 tylko albo ja nie dostrzegłem czegoś ( cały 1 poziom czytałem 2 razy ) albo nie ma wyjaśnione. mam wynik z opreracji ( true lub false ) i jak ten wyniki przypisać do zmiennej w moim przypadku "b" ? |
|
DejaVu |
» 2011-09-26 15:12:22 |
|
» 2011-09-26 15:33:50 Ok poskładałem to jakoś ;p #include <cstdio> #include <iostream> using namespace std;
int main() { int a; do { cout << "Podaj liczbe :" << endl; cin.clear(); cin.sync(); cin >> a; if( cin.fail() ); if( cin.good() ); } while( !cin.good() ); cout << "Podales lczbe :" << a << endl; system( "pause" ); return 0; }
zabieram sie za kalkulator dam potem do sprawdzenia ;p |
|
« 1 » 2 |