malan Temat założony przez niniejszego użytkownika |
» 2009-01-02 13:18:39 Czytać to umiem, tylko gorzej ze skupieniem ;]. |
|
pekfos |
» 2009-01-02 13:22:43 ucz się ucz, bo nauka to potęgi klucz:P |
|
Problem z 'float' » 2009-01-13 00:10:58 Nie będe zakładał nowego tematu żeby nie zaśmiecać forum. Mam taki sobie kodzik: #include <iostream> #include <conio.h> using namespace std; int main() { int a, b, c; cout << "Podaj liczbe a- "; cin >> a; cout << "Podaj liczbe b- "; cin >> b; cout << "Podaj liczbe c- "; cin >> c; int t, d, e, f; t = a + b + c; cout << "Suma wszystkich liczb wynosi- " << t << endl; d = a % 2; e = b % 2; f = c % 2; W dalszej części programu dobrze by było jakby zmienne a,b,c były jako 'zmiennoprzecinkowe' i tu jest problem. Gdy zmieniam 'int' na 'float'. Pokazuje mi taki błąd: 14 [Warning] converting to `int' from `float' 16 invalid operands of types `float' and `int' to binary `operator%' 17 invalid operands of types `float' and `int' to binary `operator%' 18 invalid operands of types `float' and `int' to binary `operator%' Wiersze 16,17,18 odnoszą się do: [16]d=a%2; [17]e=b%2; [18]f=c%2; Wydaje mi się, że w tym typie zmiennej 'float' nie można używać '%'. Więc moje pytanie brzmi- co użyć zamiast tego ??? |
|
DejaVu |
» 2009-01-13 02:19:59 A jak chcesz policzyć 'dowolne modulo' liczby np. pierwiastek z dwóch? |
|
» 2009-01-13 18:20:10 fmod bardzo by się przydała... tylko kur** jak ją wstawić, bo już chyba kombinuje od ponad godziny... #include <iostream> #include <conio.h> using namespace std; int main() { int a, b, c; cout << "Podaj liczbe a- "; cin >> a; cout << "Podaj liczbe b- "; cin >> b; cout << "Podaj liczbe c- "; cin >> c; int t, d, e, f; t = a + b + c; cout << "Suma wszystkich liczb wynosi- " << t << endl; d = fmod( a, 2 ); e = fmodb( b, 2 ); f = fmod( c, 2 );
... tak nie działa ;(. Jak już wykombinuje coś to mi wychodzi, że np. reszta z dzielenia 3 / 2= 2. :| |
|
DejaVu |
» 2009-01-13 21:04:50 |
|
pekfos |
» 2009-01-14 16:30:34 u mnie wszystko sie ładnie kompiluje |
|
» 2009-01-18 20:36:32 Po kilku nocach przemyśleń udało się. ;D #include <iostream> #include <conio.h> using namespace std; int main() { float a, b, c, t, d, e, f; float mod(); cout << "Podaj liczbe a- "; cin >> a; cout << "Podaj liczbe b- "; cin >> b; cout << "Podaj liczbe c- "; cin >> c; t = a + b + c; cout << "Suma wszystkich liczb wynosi- " << t << endl; d =( a, 2 ); e =( a, 2 ); f =( c, 2 );
...teraz działa. Zadziałało jak usunąłem 'f', które było przed 'mod'. Było tak- 'float fmod' (nie działało); jest tak 'float mod' (działa :)). Dzięki za pomoc. |
|
1 « 2 » 3 |