Funkcje 17 rozdział
Ostatnio zmodyfikowano 2011-10-08 08:11
Daghelor Temat założony przez niniejszego użytkownika |
Funkcje 17 rozdział » 2011-10-06 19:43:33 Witam otóż mam mały problem . Piszę mi : Wypisz funkcję kilka razy, aby nie było wątpliwośći.
#include <iostream> #include <ctime> #include <cstdlib>
using namespace std;
int losowanie() { srand( time( NULL ) ); int a =( rand() % 10 ) + 50; int numer = 1; do { cout << "Wylosowanie nr " << numer; cout << " Wylosowana liczba : " << a << endl; a =( rand() % 10 ) + 50; ++numer; } while( numer < 4 ); } int main()
{ int ilosc; cout << "Ile razy wypisac wylosowanie?\n"; cout << "Chce je wypisac razy : "; cin >> ilosc; int a; do { losowanie(); cout << endl; ilosc--; } while( ilosc != 0 ); return 0; }
Ale jak napiszę sobie 2. To funkcja zwraca 2 razy te same liczby. Help? |
|
malan |
» 2011-10-06 21:16:35 Daj srand( time( NULL ) ); przed pętlą. |
|
» 2011-10-07 19:12:27 Jest przed pętlą , więc nie wiem o co ci chodzi. Może chodzi o to , aby była w Bloku Głównym , a nie bezpośrednio w funkcji? |
|
DejaVu |
» 2011-10-07 19:17:52 |
|
» 2011-10-07 20:19:34 To trzeba było powiedzieć , że trzeba to umieścić jako argument Fukncji! Dzięki DejaVu ! Zawsze można na Ciebie liczyć! |
|
» 2011-10-08 08:11:33 Dobra temat do zamknięcia , wystarczyło umieścić srand w głównym bloku funkcji. #include <iostream> #include <ctime> #include <cstdlib>
using namespace std;
void losowanie( unsigned int seed )
{ int a =( rand() % 10 ) + 50; int numer = 1; do { cout << "Wylosowanie nr " << numer; cout << " Wylosowana liczba : " << a << endl; a =( rand() % 10 ) + 50; ++numer; } while( numer < 4 ); }
int main()
{ int ilosc; do { cin.clear(); cin.sync(); cout << "Ile razy wypisac wylosowanie?\n"; cout << "Chce je wypisac razy : "; cin >> ilosc; int a; if( cin.fail() ) cout << "Miales podac liczbe wieksza od 0 BARANIE!" << endl; } while( cin.fail() ); do { losowanie(); cout << endl; ilosc--; } while( ilosc != 0 ); system( "pause" ); return 0; }
|
|
« 1 » |