comlaterbok Temat założony przez niniejszego użytkownika |
Pomoc ze switch-em » 2011-10-10 14:56:44 Mam pytanie. Programuje od pewnego czasu , początkowo w dosowych okienkach a teraz w WinAPI. Początkowo szło mi bez żadnych problemów , dopóki nie natrafiłem w poradniku na linijkę:
case WM_COMMAND: if(( HWND ) lParam == g_hPrzycisk ) MessageBox( hwnd, "Nacisnąłeś przycisk!", "Ha!", MB_ICONINFORMATION );
break;
Wszystko wydaje mi się dobrze , poza tym , co mnie do szału doprowadza , dlaczego widzę tu "case" , jak nie ma switch-a? Próbowałem już wszystkiego , i proszę was o pomoc , bo kochany kompilator nie pozwoli mi dalej pracować.
TO SĄ BŁĘDY.
C:\Users\Kamil\Desktop\Programy c++\Allegro\main.cpp In function `int WinMain(HINSTANCE__*, HINSTANCE__*, CHAR*, int)':
52 C:\Users\Kamil\Desktop\Programy c++\Allegro\main.cpp case label `273' not within a switch statement
53 C:\Users\Kamil\Desktop\Programy c++\Allegro\main.cpp `lParam' undeclared (first use this function)
(Each undeclared identifier is reported only once for each function it appears in.)
55 C:\Users\Kamil\Desktop\Programy c++\Allegro\main.cpp break statement not within loop or switch
C:\Users\Kamil\Desktop\Programy c++\Allegro\Makefile.win [Build Error] [main.o] Error 1
A TO KOD:
#include <windows.h>
LPSTR NazwaKlasy = "Klasa Okienka"; MSG Komunikat; HWND g_hPrzycisk;
LRESULT CALLBACK WndProc( HWND hwnd, UINT msg, WPARAM wParam, LPARAM lParam );
int WINAPI WinMain( HINSTANCE hInstance, HINSTANCE hPrevInstance, LPSTR lpCmdLine, int nCmdShow ) { WNDCLASSEX wc; wc.cbSize = sizeof( WNDCLASSEX ); wc.style = 0; wc.lpfnWndProc = WndProc; wc.cbClsExtra = 0; wc.cbWndExtra = 0; wc.hInstance = hInstance; wc.hIcon = LoadIcon( NULL, IDI_APPLICATION ); wc.hCursor = LoadCursor( NULL, IDC_ARROW ); wc.hbrBackground =( HBRUSH )( COLOR_WINDOW + 1 ); wc.lpszMenuName = NULL; wc.lpszClassName = NazwaKlasy; wc.hIconSm = LoadIcon( NULL, IDI_APPLICATION ); if( !RegisterClassEx( & wc ) ) { MessageBox( NULL, "Wysoka Komisja odmawia rejestracji tego okna!", "Niestety...", MB_ICONEXCLAMATION | MB_OK ); return 1; } HWND hwnd; hwnd = CreateWindowEx( WS_EX_CLIENTEDGE, NazwaKlasy, "Super BOT", WS_OVERLAPPEDWINDOW, CW_USEDEFAULT, CW_USEDEFAULT, 550, 480, NULL, NULL, hInstance, NULL ); if( hwnd == NULL ) { MessageBox( NULL, "Okno odmówiło przyjścia na świat!", "Ale kicha...", MB_ICONEXCLAMATION ); return 1; } ShowWindow( hwnd, nCmdShow ); UpdateWindow( hwnd ); g_hPrzycisk = CreateWindowEx( 0, "BUTTON", "Zakończ program", WS_CHILD | WS_VISIBLE, 360, 400, 150, 30, hwnd, NULL, hInstance, NULL ); case WM_COMMAND: if(( HWND ) lParam == g_hPrzycisk ) MessageBox( hwnd, "Nacisnąłeś przycisk!", "Ha!", MB_ICONINFORMATION ); break; while( GetMessage( & Komunikat, NULL, 0, 0 ) ) { TranslateMessage( & Komunikat ); DispatchMessage( & Komunikat ); } return Komunikat.wParam; }
LRESULT CALLBACK WndProc( HWND hwnd, UINT msg, WPARAM wParam, LPARAM lParam ) { switch( msg ) { case WM_CLOSE: DestroyWindow( hwnd ); break; case WM_DESTROY: PostQuitMessage( 0 ); break; default: return DefWindowProc( hwnd, msg, wParam, lParam ); } return 0; } |
SeaMonster131 |
» 2011-10-10 15:12:22 Że tak powiem... obsługujesz kliknięcie przyciska w tworzeniu okienka..hm pomysłowe :D Ale nie tędy droga, nawet wyraźny komentarz masz, zaraz po utworzeniu okienka: // OBSŁUGA ZDARZEŃ LRESULT CALLBACK WndProc( HWND hwnd, UINT msg, WPARAM wParam, LPARAM lParam )
@up: haha :) |