kill Temat założony przez niniejszego użytkownika |
[WinAPI] Menu zakładek (plików) » 2011-10-10 19:19:59 Witam.
Mam pytanie otóż chciałbym zrobić edytor tekstowy który może operować na kilku plikach(zakładki nad polem do tekstu jak np. w dev c++ czy pajączku) i nie wiem jak się do tego zabrać.
Czy moglibyście mnie jakoś ukierunkować na właściwy kurs - myslałem żeby to zrobić mylałem żeby narysować na początek jakiś prostokąt aczkolwiek tu znow problem jest taki że gdy napisze taki kod:
HDC my_rectangle = GetDC( okno ); HBRUSH gray_pen, box; gray_pen = CreateSolidBrush( 0xC0C0C0 ); box =( HBRUSH ) SelectObject( my_rectangle, gray_pen ); int osx = GetSystemMetrics( SM_CXSCREEN ); Rectangle( my_rectangle, 0, 0, osx, 30 ); SelectObject( my_rectangle, box ); ReleaseDC( okno, my_rectangle );
Prostokąt ma długoś okna i nie ważne czy dam w jego miejsce 1000 czy inna liczbe zawsze będzie maksymalnie o długości okna tj. jak rozszerze okno to obokprostokatak jest biały kolor ktorego być nie powinno.
dalej myślałem o buttonach jako zakładkach aczkolwiek tu też nie wiem jak zabrać się do tego żeby można bylo otwierać dowolną ilość plików. |
|
malan |
» 2011-10-10 19:44:00 |
|
» 2011-10-10 20:53:05 z tego co widze to tu trzeba zdefiniować wcześniej a ja chciałbym otwierać nowe pliki bez ograniczeń |
|
DejaVu |
» 2011-10-10 20:59:09 W kursie jest podany przykład jak tworzyć zakładki dynamicznie. Efekt dynamicznego tworzenia zakładek jest widoczny na drugim screenie, który swoją drogą jest całkiem duży.... |
|
» 2011-10-10 21:52:51 dalej nie wiem jak to zrobić i nie widze jakiegoś jasnego przykładu w kursie czy mógłbyś to zademonstrować ? |
|
malan |
» 2011-10-10 21:57:30 hTab = CreateWindowEx( 0, WC_TABCONTROL, 0, WS_CHILD | WS_VISIBLE | TCS_FIXEDWIDTH, 0, 0, 544, 375, hwnd,( HMENU ) 10, hInstance, NULL ); TabCtrl_SetItemSize( hTab, 150, 20 ); TCITEM tci1, tci2; tci1.mask = TCIF_TEXT; tci2.mask = TCIF_TEXT; tci1.pszText = "Zaawansowane"; tci2.pszText = "Standardowe"; tci1.cchTextMax = sizeof( "Zaawansowane" ); tci2.cchTextMax = sizeof( "Standardowe" ); TabCtrl_InsertItem( hTab, ID_TAB_ZW, & tci1 ); TabCtrl_InsertItem( hTab, ID_TAB_ST, & tci2 ); ? |
|
» 2011-10-10 22:30:56 no ale ja chce otwierac pliki bez ograniczeń i żeby po np otwarciu pojawiała się zakładka z nazwą pliku gdy dam nowy to z napisem nowy ALE żebym mógł otworzyć np 5 plików tak i pojawiło się 5 zakladek każda ze swoim plikiem. Tutaj musiałbym wszystko określić wcześniej tak mi się przynajmniej wydaje.
|
|
malan |
» 2011-10-10 22:32:31 Wróć do podstaw C++ skoro nie rozumiesz tego przykładu. Wiesz co to jest pętla? std::vector? Nikt tutaj gotowców pisał nie będzie :) Tutaj musiałbym wszystko określić wcześniej tak mi się przynajmniej wydaje. |
Źle Ci się wydaje :) Pomyśl, kombinuj. |
|
« 1 » 2 |