marcin107 Temat założony przez niniejszego użytkownika |
Gry 3d jak zacząć... » 2011-12-08 15:22:16 Witam, ostatnio próbuje atakować wasze poradniki dot. OpenGl, jednak jest taki jeden problem, bo cały czas nie wiadomo jak zrobić pewne rzeczy. Mam kilka pytań konkretnie: Z tego co już wiem, żeby zrobić grę trzeba jej stworzyć okienko, później włącza się menu główne i zazwyczaj bierze się start, lub wczytaj. Dalej kiedy gra się ładuje jak to jest ? Coś tam się wczytuje jednak efekt widać dopiero po zakończonym wczytywaniu. Dlaczego ? Kolejne pytanie, na które chciałbym dostać odpowiedź to: Jak to jest, że w postaci jest kamera, sterowana myszką, jak to zrobić ? Oraz gdybym chciał zrobić taką gierkę 3d, to jak po prostu ładować elementy z pliku, ustawić je w odpowiednim miejscu, załączyć jakiegoś bohatera, który może chodzić i kamera z nim? Proszę mnie jakoś nakierować, chciałbym pójść dalej, ale utknąłem w martwym punkcie, gdyż czegoś w Waszych kursach brakuje. |
|
DejaVu |
» 2011-12-08 15:25:26 Kursy opisują jak wykorzystać technologię, a nie jak napisać grę. Tworzenie gier to nic innego jak wykorzystywanie wielu technologii w jednym projekcie. Technologia jest na tyle elastyczna, że możesz praktycznie rzecz biorąc zadecydować jak będzie wyglądała najmniejsza pierdoła w grze. Polecam zacząć najpierw od gier 2D bądź biblioteki irrlicht 3D jeżeli jeszcze nie pisałeś żadnych gier. |
|
szyx_yankez |
» 2011-12-08 15:27:29 Jedynej rzeczy jakiej brakuje to Twojego doświadczenia, rzucasz się odrazu na głęboką wodę, zacznij od jakiejś prostej gry 2D, z czasem wszystko Ci się zacznie rozjaśniać :D |
|
» 2011-12-08 15:49:59 Lubie wyzwania, a przy większym projekcie jest więcej pytań, czyli jakby lepsza nauka czy powtórzenie. A więc gry 2d, od czego zacząć ? Jakiej biblioteki ? |
|
SeaMonster131 |
» 2011-12-08 16:28:52 |
|
» 2011-12-08 16:51:37 Okey to będę kombinował na razie z SFML, bo już mam zainstalowane, jak będzie coś nie tegest to napisze, albo spróbuje z Allegro. Dzięki wszystkim za pomoc |
|
« 1 » |