2 Programy wybieranie przez case
Ostatnio zmodyfikowano 2011-12-19 15:05
flame Temat założony przez niniejszego użytkownika |
2 Programy wybieranie przez case » 2011-12-17 13:05:58 Witam mam taki problem mam 2 programy nww i nwd i mam zrobić 3 program ktory wyswietla opcje 1 nww 2 nwd i po wciśnieciu 1 zaczyna robic sie nww .
Mam do was prożbe jak zrobić taki program case bedzie dobry ,proszę o pomoc. |
|
xevuel |
» 2011-12-17 13:12:21 Wiesz ty w ogóle co to jest C++? Pytam, bo do tego nie trzeba używać switch...case, wystarczy zwykły if, a to są przecież podstawy (w sumie nie tylko C++...). Koniec półrocza się zbliża, więc pewnie to kolejny program "na zaliczenie"...
switch( zmienna_z_numerem ) { case 1: nww(); break; case 2: nwd(); break; }
|
|
» 2011-12-17 13:42:21
Dzięki za odpowiedż, w sumie nie pomysłałem o if. |
|
kampar |
» 2011-12-17 13:54:19 funkcje nie zwracają żadnej wartości, a w szczególności int, więc powinny wyglądać tak: void nwd(). Funkcja int main() powinna zwracać na końcu return 0;. Dodatkowo zabrałbym dwa getch() z funkcji i wstawiłbym ją po switchu oraz dodał wartość default w switchu. |
|
» 2011-12-17 15:10:47 #include <iostream> #include <conio.h> using namespace std;
int nwd() { int a, b, c; cout << "Podaj pierwsza liczbe: "; cin >> a; cout << "Podaj druga liczbe: "; cin >> b; while( b != 0 ) { c = a % b; a = b; b = c; } cout << "Najwiekszy wspolny dzielnik: " << a << endl; getch(); }
int ciag() { int wynik, n; cout << "Podaj liczbe " << endl; cin >> n; if( n <= 2 ) { wynik = 1; cout << "Dla liczby " << n << " ciag Fibonaciego to " << wynik; } else { wynik =( n - 2 ) +( n - 1 ); cout << "Dla liczby " << n << " ciag Fibonaciego to " << wynik << endl; } getch(); }
int main()
{ int liczba; cout << " wybierasz program " << endl; cout << "1 NWW " << endl; cout << "2 ciag " << endl; cin >> liczba; switch( liczba ) { case 1: nwd(); break; case 2: ciag(); break; } return 0; }
Zrobiłem tak jakby ktoś mógł zobaczy czy to jest dobrze ;) z góry dzięki |
|
xevuel |
» 2011-12-19 15:05:03 Cóż, jak tobie działa, to znaczy ze jest ok.
Takie drobne uwagi: po pierwsze, wypisujesz "1 NWW " a nie masz takiej funkcji, nww != nwd. Po drugie, jak deklarujesz funkcję jako int , to dobrze jest, żeby jakiś wynik ona zwracała... |
|
« 1 » |