[SDL]Kolor Alfa i podwójne buforowanie.
Ostatnio zmodyfikowano 2011-12-20 14:24
ly000 Temat założony przez niniejszego użytkownika |
[SDL]Kolor Alfa i podwójne buforowanie. » 2011-12-19 17:57:54 Witam, gdy uczyłem się allegro z tego serwisu te pojęcia były pokazane na samym początku, lecz po przeczytaniu całego poradniku sdl`a nie doszukałem się tych informacji. Są to niezbędne funkcje do programowania gier, ale jestem świeżo po przeczytaniu kursu, więc byłbym wdzięczny gdybyście mi dali jakiś przykład, oraz zrozumiale wytłumaczyli.
Z góry dziękuje za pomoc. ;] |
|
SeaMonster131 |
» 2011-12-19 18:10:53 |
|
kamillo121 |
» 2011-12-19 18:12:02 Przy tworzeniu powierzchni ekranowej możesz dodać flagę "SDL_DOUBLEBUF". Podwójne buforowanie polega na tym, że wykorzystujesz dwie powierzchnie, jedna aktualnie wyświetlana a druga "tylna" do rysowania. Jeżeli skończysz rysować na drugiej warstwie to podmieniasz je i tak w kółko. Kanał alpha definiuje przeźroczystość. |
|
ly000 Temat założony przez niniejszego użytkownika |
» 2011-12-20 14:24:32 Okey, dzięki wam za pomoc, na początku przy probie podwójnego buforowania bitmapa strasznie klatkowała, ale się okazało że rysowanie bitmap w pętli ustawiłem w złej kolejności. A do przezroczystości bitmap potrzebna jest tyko jedna funkcja - SetColorKey, lecz to i tak jest mniej wygodne niż w allegro ;] |
|
« 1 » |