[Allegro, C++] Problem z kolizją
Ostatnio zmodyfikowano 2011-12-25 15:05
Winner Temat założony przez niniejszego użytkownika |
» 2011-12-24 14:55:56 Okey, zrobiłem sobie najpierw z prawego rogu i niby działą dobrze nie przechodzi już przez przeszkodę u góry ale jak znowu opadne na podłożę to wtedy z rogu odczytuje mi jaką liczbe większą od 0 i nie mogę się poruszyć. :( |
|
pekfos |
» 2011-12-24 15:09:28 .. Przeczytaj ten temat jeszcze raz. Nie podajemy ci kompletnych rozwiązań tylko to co trzeba zmienić. |
|
Winner Temat założony przez niniejszego użytkownika |
» 2011-12-24 16:37:47 Działa! Ludzie działa ;D Udało mi się po 4 dniach mozolnych prób! Kod: y = floor( mario_y / 50 ); x = floor( mario_x / 50 ); int x1 = x + 1; int y1 = y + 1; int RodzajTerenu = map[ mapa_y + y + 1 ][ mapa_x + x ]; int RodzajTerenuBok = map[ mapa_y + y ][ mapa_x + x + 1 ]; int RodzajTerenuNad = map[ mapa_y + y1 ][ mapa_x + x1 ]; int RodzajTerenuBok2 = map[ mapa_y + y1 ][ mapa_x + x ]; if( key[ KEY_RIGHT ] && RodzajTerenuBok == 0 && RodzajTerenuNad == 0 || key[ KEY_RIGHT ] && RodzajTerenuNad > 0 && RodzajTerenuBok2 > 0 && RodzajTerenuBok == 0 ) { mapa_x++; } Narazie tylko mam kolizje jak ruszam się w prawo. Proszę nie zamykać tematu bo mogę mieć jeszcze problemy z ruszaniem sie w lewo :) |
|
pekfos |
» 2011-12-25 15:05:19 Proszę nie zamykać tematu bo mogę mieć jeszcze problemy z ruszaniem sie w lewo :) |
Zawsze możesz otworzyć swój temat :P PS: jak napisałeś w kolizję w prawo i nie mógłbyś napisać kolizji w lewo, to ja już bym nie wiedział gdzie Cię skierować.. -.- |
|
1 2 3 « 4 » |