[Lekcja 22] Pomocy, problem z tablicami wczytywanie i wypisywanie
Ostatnio zmodyfikowano 2011-12-31 12:47
czarcz Temat założony przez niniejszego użytkownika |
[Lekcja 22] Pomocy, problem z tablicami wczytywanie i wypisywanie » 2011-12-30 19:24:13 Problem polega na tym ze wyniki są różne tablicy od tablicy do tyłu. #include <iostream> #include <cstdlib> #include <ctime> #include <string>
using namespace std;
int wylosujLiczby( int tablica[], int i ) { srand( time( NULL ) ); for( int index = 0; index < i; index++ ) { tablica[ index ] =( rand() % 22 ) + 10; } }
int wypiszTablice( int tablica[], int i ) { for( int index = 0; index < i; index++ ) { cout << index + 1 << " liczba to:" << tablica[ index ] << endl; } }
int wypiszTabliceOdTylu( int tablica[], int i ) { for( int index = 0; index < i; i-- ) { cout << i << " liczba to:" << tablica[ i ] << endl; } }
int main() { int tablica[ 10 ]; wylosujLiczby( tablica, 10 ); wypiszTablice( tablica, 10 ); wypiszTabliceOdTylu( tablica, 10 ); cin.ignore(); getchar(); return 0; }
|
|
BlackDante |
» 2011-12-30 19:27:14 int wypiszTabliceOdTylu( int tablica[], int i ) { for( int index = 0; index < i; i-- )
łoj, nie doczytałem kodu :) zamiast index to pomniejszasz i, warunek dobry aby zaczynasz od elementu spoza tablicy, np. jak masz tablice o wielkości 10 to masz indeksy 0...9, zamiast i-- daj --i i powinno zadziałać :) |
|
CodeMeister |
» 2011-12-30 19:29:05 index zły... w tej funkcji |
|
ison |
» 2011-12-30 19:38:40 zamiast i-- daj --i i powinno zadziałać :)
|
to nic nie da |
|
RazzorFlame |
» 2011-12-31 12:08:38 Ta funkcja od tyłu ci nie działa??? Tam w petli for zamiast "index < i" daj "index > i"... |
|
» 2011-12-31 12:10:30 dziękuje za pomoc zrobiłem tak i 99% działa ,nie dziala tylko liczenie który to jest element tablicy int wypiszTabliceOdTylu( int tablica[], int i ) { i--; for( int index = i; index >- 1; index-- ) { cout <<( i-- ) << " liczba to:" << tablica[ index ] << endl; } }
|
|
RazzorFlame |
» 2011-12-31 12:21:34 @czarcz, znasz podstawy?? Musisz zrobic sobie jeszcze 1 zmienna która przechowuje ile jest elementow tablicy! int wypiszTabliceOdTylu( int tablica[], int i, int index ) { for( i = index - 1; i > 0; i-- ) { cout << i << "element tablicy to: " << tablica[ i ] << endl; } }
EDIT: Sory nie musisz tak robic, lookaj to: int wypiszTabliceOdTylu( int tablica[], int i ) { int index; for( index = i - 1; index > 0; index-- ) { cout << index << "element tablicy to: " << tablica[ index ] << endl; } }
|
|
» 2011-12-31 12:33:19 @RazzorFlame drugi przykład ma błąd bo mi nie pokazuje ostatniej liczby dlatego przed pętlą (w moim kodzie) dodałem i--. Zamien index>0 na index>-1.Ja was juz teraz nie rozumiem.to błąd według mnie http://w760.wrzuta.pl/obraz/aGezaPCGtk7/a |
|
« 1 » 2 |