Kurs NCurses II - Hello world - problem z cout/cin
Ostatnio zmodyfikowano 2009-01-27 01:42
setless Temat założony przez niniejszego użytkownika |
Kurs NCurses II - Hello world - problem z cout/cin » 2009-01-27 00:36:09 Nie wiem czy ten problem mam tylko ja, czy też to właściwie nie jest problem. Otóż, w drugiej lekcji owego kursu, zaraz po kodzie: [Code src="c++"] #include <ncurses.h> int main() { initscr(); //1 printw("Hello World !!!"); //2 getch(); //3 endwin(); //4 return 0; }[/code] napisane jest: 2. Funkcja printw("tekst") - Wyświetlenie napisu na ekranie, nic jednak nie przeszkadza, by używać cout<<"tekst" . Nie wiem jak to jest w windowsie, w każdym razie ja owych komend: cout, cin - użyć nie moge, w trakcie używanie ncurses. Chciałbym wiedzieć czy może źle kompiluje (dolaczam -lncurses), czy też źle mam zainstalowaną biblioteke. Doczytałem się pod tym adresem paru rzeczy, mianowicie że ncurses tworzy sobie jakiś bufor ekranu i do niego zapisuje wpierw dane. Dopiero po użyciu komendy refresh(), dane trafiaja na ekran. Edit: Źle sie wyraziłem. Komend: cin/cout użyć moge w sensie - kompilator nie wyrzuci błędu i program sie skompiluje. Jednak bez efektu działąnia tych funkcji. |
|
» 2009-01-27 10:43:05 yhm. Jednak nieoczywiste jeżeli o tym napisałem. A w stosunku do Ciebie, panie manfred, to powiem jedno - jeżeli nie masz cierpliwości, to nie odpowiadaj wogóle, bo psujesz humor i mnie i zapewne sobie. Dziękuje za "poświęcony czas".
|
|
DejaVu |
» 2009-01-27 11:32:11 cin/cout'a nie możesz używać z ncurses. NCurses ma własny mechanizm do wyświetlania tekstu i jego wczytywania tak więc musisz z nich korzystać. Może być to dla Ciebie spory dyskomfort, jednak korzystanie z funkcji dostarczonych z biblioteką ncurses ma swoje zalety (między innymi jest on przenośny na różne systemy operacyjne i jednocześnie będzie on w 99% obsłużony tak samo jak pod innym systemem operacyjnym).
/edit: Co do manfreda... on jest zarozumiały w stosunku do innych, tak więc na niego trzeba brać poprawkę... |
|
» 2009-01-27 11:34:56 A wiec będe musiał zmienić nawyki :] . Dziekuję i pozdrawiam serdecznie! Temat do zamknięcia.
|
|
lynx |
» 2009-01-27 16:20:54 Rzeczywiście wyraziłem się nieco nie jasno w tym zdaniu, chodziło mi oto że w efekcie jest ona podobna do cout, jednak zapomniałem dodać że użycie ich z NCurses nie będzie poprawne. Już poprawiam. |
|
manfred |
» 2009-01-27 01:42:55 <mode=Jasiu Śmietana>BES SĘSU</mode> jest ten błąd w kursie, przecież IMO to oczywiste, że STL z ncurses będą się o stdout kłócić... Nie ma w tym nic dziwnego, że ci to nie działa. |
|
« 1 » |