Problem pętle
Ostatnio zmodyfikowano 2009-01-27 01:37
bigboo Temat założony przez niniejszego użytkownika |
Problem pętle » 2009-01-27 01:30:58 Witam Może czegoś nie doczytałem jednak nigdzie tego nie widziałem więc piszę. trochę siedziałem nad tym kodem źródłowym i większość zrozumiałem, ale nie mogę zrozumieć o co chodzi z pętlami(X rozdział) a dokładnie: #include <iostream> #include <conio.h> using namespace std; int main() { int ilosc; float ocena; float srednia; cout << "Podaj ilosc ocen: "; cin >> ilosc; for( int i = 1; i <= ilosc; i++ ) { cout << "Podaj ocene nr " << i << ": "; cin >> ocena; srednia += ocena; } if( ilosc > 0 ) srednia /= ilosc; cout << "Srednia ocen to: " << srednia << endl; getch(); return( 0 ); } Nie wiem czy poprawnie zrobiłem kod źródłowy jednak nigdzie nie mogłem znaleźć wzorca. |
|
DejaVu |
» 2009-01-27 11:24:14 Osoba zaczynająca programować nie zna wielu pojęć, więc może ich używąc nieprawidłowo. Dobrze, że wyprowadzasz go z błędu, jednak nie musisz robić z tego odrazu wielkiej afery. /edit: Odpowiedź na Twoje pytanie znajdziesz również w lekcji: http://kursy.ddt.pl/?LessonId=5 |
|
<<do usunięcia>> » 2009-01-27 13:59:18 <<do usunięcia>> |
|
» 2009-01-27 13:59:37 Dzięki chodziło mi raczej dlaczego tam to jest, a nie co to oznacza, ale mój błąd źle wytłumaczyłem. Rozrysowałem/napisałem to sobie na kartce i zrozumiałem dlaczego akurat musi być + i /.
Pozdrawiam |
|
manfred |
» 2009-01-27 01:37:21 Operator += powoduje dodanie do pierwszego operandu tego drugiego, a /= to samo, tylko z dzieleniem zamiast dodawania. Jakiego wzorca? Templatów nie ma co w to mieszać (ja wiem, niby to są szablony, ale zerknijta ludzie sobie w słownik, aby poznać znaczenie "szablon" i "wzorzec". Drugie bardziej pasuje)... |
|
« 1 » |