[Lekcja 17] Problem z zadaniem domowym.
Ostatnio zmodyfikowano 2012-02-21 00:34
pekfos |
» 2012-02-13 18:48:11 1. Możesz edytować swoje posty więc tak dodawaj różne "PS". 2. Zależy w jakiej postaci ma być ta reszta (część po przecinku czy modulo). |
|
SunsetGirl |
Słusznie. » 2012-02-13 19:12:26 Dopiero od nie dawna korzystam z forum, ale codziennie człowiek czy się czegoś nowego;]
Np. zapisu w BBCode;] |
|
nowy007 |
» 2012-02-21 00:34:39 wydaje mi się, że chodziło tutaj aby przerobić ten wcześniejszy kalkulator, tak aby pobierał dane liczby tylko z jednej funkcji. Ja zrobiłem tak: #include "stdafx.h" #include <iostream>
double wczytajLiczbe()
{ double liczba; do { std::cin.clear(); std::cin.sync(); std::cin >> liczba; if( std::cin.fail() ) std::cout << "Podales bledna liczbe. " << std::endl << "Podaj poprawna liczbe: "; } while( std::cin.fail() ); return liczba; }
int main() { char wybor; double A, B; do { std::cout << "KALKULATOR " << std::endl; std::cout << "[a] Dodawanie " << std::endl; std::cout << "[b] Odejmowanie " << std::endl; std::cout << "[c] Mnozenie " << std::endl; std::cout << "[d] Dzielenie " << std::endl; std::cout << "[e] Wyjscie " << std::endl; std::cin >> wybor; switch( wybor ) { case 'a': std::cout << "WYBRALES DODAWANIE" << std::endl; std::cout << "Podaj liczbe A: "; A = wczytajLiczbe(); std::cout << "Podaj liczbe B: "; B = wczytajLiczbe(); std::cout << "SUMA = " << A + B << std::endl << std::endl; break; case 'b': std::cout << "WYBRALES ODEJMOWANIE" << std::endl; std::cout << "Podaj liczbe A: "; A = wczytajLiczbe(); std::cout << "Podaj liczbe B: "; B = wczytajLiczbe(); std::cout << "ROZNICA = " << A - B << std::endl << std::endl; break; case 'c': std::cout << "WYBRALES MNOZENIE" << std::endl; std::cout << "Podaj liczbe A: "; A = wczytajLiczbe(); std::cout << "Podaj liczbe B: "; B = wczytajLiczbe(); std::cout << "ILOCZYN = " << A * B << std::endl << std::endl; break; case 'd': std::cout << "WYBRALES DZIELENIE" << std::endl; std::cout << "Podaj liczbe A: "; A = wczytajLiczbe(); std::cout << "Podaj liczbe B: "; B = wczytajLiczbe(); std::cout << "ILORAZ = " << A / B << std::endl << std::endl; break; case 'e': std::cout << "WYJSCIE Z PROGRAMU. " << std::endl; break; default: std::cout << "Bledny wybor." << std::endl << std::endl; } } while( wybor != 'e' ); return 0; }
|
|
1 « 2 » |