Uraki Temat założony przez niniejszego użytkownika |
Prosta gra RPG w C++ » 2012-01-04 18:07:08 Witam. Z C++ mam do czynienia od około miesiąca. Ostatnio stworzyłem prostą grę tekstową RPG. To dopiero początek ale mimo wszystko jest bardzo grywalna według mnie :) Czy da radę połączyć z nią grafikę (np biblioteka Allegro) ? Chodzi mi o to by dodać chociażby proste portrety itp. Niekoniecznie animację. Żeby wszystko było jasne podaje adres z którego można pobrać grę:http://wrzucacz.pl/file/1341325696270/EP.7zip . Czekam na wszelkie uwagi i propozycje :) Gra jest codziennie rozwijana . Z góry Dzięki. Pozdrawiam Uraki |
|
pekfos |
» 2012-01-04 18:10:33 Kurs Allegro 4.x, C++Co to tego "RPG", to bugów sporo i prawie nic nie da się robić poza walką na którą nie ma się wpływu. Grywalność bym ocenił na 0.. |
|
SeaMonster131 |
» 2012-01-04 18:15:59 Miesiąc sie C++ uczysz i już chcesz chcesz napisać gre RPG? Ehe...
@up: Lepiej żeby skorzystał z wersji 5 niż z 4, jeżeli ma się Allegro uczyć :) |
|
Uraki Temat założony przez niniejszego użytkownika |
» 2012-01-04 19:04:57 Od 5 miesięcy się uczę c++ ale od miesiąca zacząłem coś robić w tym kierunku- wykazałem zainteresowanie, zacząłem pisać gierkę :) To wszystko dla zabawy- nie bede od razu super programista przeciez , dlatego prosze was o jakies rady ;D |
|
hincu |
» 2012-01-04 19:20:39 wiec moja rada odstaw gry zwlaszcza rpg naucz sie dobrze programowac pod konsola opanuj standardy c++ pozniej ucz sie jakiejs biblioteki graficznej (sdl,allegro,sfml) napisz kilka prostych gier (tetris,arkanoid) pozniej jakies platformowki i wtedy dopiero bierz sie za rpg :) |
|
RazzorFlame |
» 2012-01-12 19:30:00 Ktos tu chyba za duzo sie nagrał w swiatynie pierwotnego zła :D Sory ze taka ocena ale to jest prawda ;/ Wielkie zero. Zazwyczaj jestem miły więc ci poradze:
Sam robiłęm gre pod konsole. Zrób staty i exp. Nie rob ze walczysz tylko z automatycznymi potworkami. Zrobie gierke pod konsole i ci ją wyśle zobaczysz o co mi chodzi :) |
|
Chlorek |
» 2012-01-14 00:11:21 Nie chcę powtarzać tego co wiele osób wcześniej, ja dodam tylko tyle, uczę się c++ już ponad 4 lata (miałem roczną przerwę od programowania w 3 roku nauki), i stworzenie znośnej gierki nie jest dla mnie łatwe. Oczywiście zrobić snake'a, czy prostego tetrisa to nie duży problem, ale już z rozwinięciem dobrego RPG nie jest tak łatwo. Osobiście polecam Ci się pouczyć co najmniej z rok i spróbować napisać "coś na wzór gry". Ale oczywiście warto, aktualnie po ciężkiej nauce, która była przyjemna mimo problemów potrafię pisać proste gry 3D. Tak więc powodzenia, na razie za gry się nie zabieraj, załap w stopniu mega dobry podstawy + kilka ciekawych bibliotek dźwiękowych i graficznych (nie, nie directx, czy openGL, tylko allegro, sdl, sfml). |
|
pekfos |
» 2012-01-14 13:09:52 uczę się c++ już ponad 4 lata (miałem roczną przerwę od programowania w 3 roku nauki) |
O ho, ho.. Pewnie sporo poszło w las :P |
|
« 1 » 2 |