Vectory, przechowywanie liczb, operacje na n liczbie z vectora
Ostatnio zmodyfikowano 2012-01-04 19:24
RoinarN Temat założony przez niniejszego użytkownika |
Vectory, przechowywanie liczb, operacje na n liczbie z vectora » 2012-01-04 18:50:30 Witajcie. Po dość długiej przerwie zabieram się znowu za programowanie. Mam do napisania program, który wskaże mi ostatnią liczbę z vectora, ale żeby nie było tak prosto, to postanowiłem, że ostatnia liczba=przedostatnia+przedprzedostatnia super :p Aha, programowi podaję 6 pierwszych wartość, a on leci dalej, aż rozmiar vectora osiągnie n liczb. Coś tam napisałem, ale zwraca mi błąd, właściwie to kilka, o kodzie Czzz8 i c2228 Nie ogarniam tego, gdyby ktoś mógł mnie chociaż naprowadzić jak, byłbym wdzięczny ;] #include "std_lib_facilities.h"
using namespace std;
int main() { int wartosc1, wartosc2, wartosc3, przedostatnia, przedprzedostatnia; cout << "Podaj wartosci: " << endl << ">"; cin >> wartosc1; cout << endl << ">"; cin >> wartosc2; cout << endl << ">"; cin >> wartosc3; vector < int > liczby(); wartosc1.push_back( liczby ); wartosc2.push_back( liczby ); wartosc3.push_back( liczby ); while( 80 > liczby.size() ) { przedostatnia = liczby.size() - 1; przedprzedostatnia = liczby.size() - 2; }; keep_window_open(); }
|
|
jsc |
» 2012-01-04 18:56:21 Zła biblioteka. Powinieneś załączyć stdio i vector. Po za tym wykonywanie konstrukcji while( 80 > liczby.size() ) { przedostatnia = liczby.size() - 1; przedprzedostatnia = liczby.size() - 2; };
nigdy nie zakończy działania, a po za tym komenda liczby.size()-1 wskazuje na pozycję ostatnią. |
|
» 2012-01-04 19:03:33 Czemu twierdzisz że zła? A gdybym powiedział Ci, że ta biblioteka zawiera w sobie biblioteki iostream, string, vector, algorithm, cmath?? Dobra, nie o tym tutaj. Wiem że nie zakończy, bo to nie jest jeszcze kompletny kod. Mógłyś wyjaśnić dlaczego wskaże ostatnią, i jak wskazać przedostatnią, i przedprzedostatnią?? Dzięki. |
|
pekfos |
» 2012-01-04 19:16:14 size() + operator[] lub end() i operacje na iteratorach. |
|
» 2012-01-04 19:24:30 Dzięki wielkie. |
|
« 1 » |