Potęgowanie Liczb
Ostatnio zmodyfikowano 2009-01-29 17:01
dzolero86 Temat założony przez niniejszego użytkownika |
Potęgowanie Liczb » 2009-01-28 23:34:19 MAM TAKI PROGRAMIK DO PODNOSZENIA DOWOLNEJ LICZBY DO DOWOLNEJ POTĘGI I NIE WIEM ZA BARDZO JAK ZROBIĆ ZEBY POKAZYWAL POPRAWNIE WYNIK POTĘGOWANIE DO ZERA, MOGĘ PROSIC O POMOC? #include <stdio.h> #include <stdlib.h> long potega( int a, int b ) { int i; long wynik = a; for( i = 1; i < b; i++ ) { wynik *= a; } return wynik; } int main( int argc, char * argv[] ) { int podstawa, wykladnik; printf( "Podaj podstawe: \n" ); scanf( "%d", & podstawa ); printf( "Podaj wykladnik: \n" ); scanf( "%d", & wykladnik ); printf( "%d do potegi %d rowna sie %d\n", podstawa, wykladnik, potega( podstawa, wykladnik ) ); system( "PAUSE" ); return 0; }
|
|
lynx |
» 2009-01-28 23:53:23 W funkcji potega musisz sobie napisać warunek if. Sprawdzający wartość parametru b. Jeżeli parametr b będzie równy 0 wynik będzie równał się 1. Na kodzie wygląda to tak: Jednak nie chcemy by później od nowa wykonywała się pętla, a więc dodajemy else. Na kodzie: if( b == 0 ) wynik = 1; else { }
Poczytaj w kursie o instrukcjach if i switch, bo bez tego ani rusz. ;) Aha i nie pisz dużymi literami. |
|
dzolero86 Temat założony przez niniejszego użytkownika |
» 2009-01-29 16:48:21 Dzieki wielki, pomoglo ;) sorki za wielkie litery |
|
DeBugger |
» 2009-01-29 17:01:45 Zamykam więc. |
|
« 1 » |