Lekcja 17 - ostatnie zadanie
Ostatnio zmodyfikowano 2012-01-07 14:59
wojteks86 Temat założony przez niniejszego użytkownika |
Lekcja 17 - ostatnie zadanie » 2012-01-07 14:14:24 Witam, Prosze sprawdzic moj kod. Czy wszystko ok? Dziala dobrze, ale chce sie upewnic, ze moge ruszyc dalej. Mialem trudnosci z wykonaniem zadan z funkcji, ale udalo sie. Z gory dzieki za pomoc! #include <iostream> #include <cstdlib> #include <ctime> using namespace std;
int wylosuj( int a, int b ) { int przedzial, los; przedzial = b - a; los =(( rand() % przedzial ) + a ); return los; }
int main() { srand( time( NULL ) ); int start; cout << "Podaj poczatek przedzialu : "; cin >> start; int stop; cout << "Podaj koniec przedzialu : "; cin >> stop; int ile = 20; cout << "Wylosowane liczby: " << endl; do { cout << wylosuj( start, stop ) << endl; ile--; } while( ile > 0 ); return 0; }
|
|
DejaVu |
» 2012-01-07 14:20:24 Jeżeli nie jesteś pewien czy Twój kod jest poprawny - przeanalizuj każdą linijkę kodu i zastanów się czy rozumiesz na 100% co każda linijka oznacza. Jeżeli gdzieś masz wątpliwości - doczytaj to w kursie. Programista musi w 100% znać język. W szkole 91% daje Ci ocenę 5, natomiast w programowaniu jest system zero-jedynkowy i nawet 99% daje wynik niedostateczny :) |
|
wojteks86 Temat założony przez niniejszego użytkownika |
» 2012-01-07 14:23:54 Uzupelnilem program samodzielnie i rozumiem go w 100% :) Chcialem zasiegnac porady bardziej doswiadczonych programistow, pewnie ktos zwroci mi uwage, ze mozna bylo cos zapisac w inny sposob, moze krotszy albo bardziej profesjonalnie. Program sam w sobie dziala, wiec jestem zadowolony, ale byla to jedna z trudniejszych lekcji. Dzieki! |
|
Drraven |
» 2012-01-07 14:53:56 Zobacz ile zajmuje w pamięci i postaraj się to zmniejszyć (rada na wyrost:D) Nie wiem czy po 17 lekcji znasz new i delete Ale warto to stosować przy większych projektach. Jak miałbyś losować 1000 liczb to listy, Jak trzeba by było wylosować 23 miliardy to musiałbyś wyświetlić trochę, zwolnić pamięć i znów wyświetlić. To tyle rad na potem :D |
|
DejaVu |
» 2012-01-07 14:59:19 @up: nie zna. Co do Twojej rady z new/delete - używanie armaty na wróbla nie ma sensu :P |
|
« 1 » |