Panel użytkownika
Nazwa użytkownika:
Hasło:
Nie masz jeszcze konta?

[Urlmon.h] Avira blokuje

Ostatnio zmodyfikowano 2012-01-08 18:10
Autor Wiadomość
Mrovqa
Temat założony przez niniejszego użytkownika
[Urlmon.h] Avira blokuje
» 2012-01-08 15:01:30
Witam!

Mam mały problem z avirą... Najpierw próbowałem skompilować prosty przykładzik z Urlmon.h w wersji Debug. Wystąpił błąd linkera - cannot open file. Spróbowałem jako Release - binarka utworzona, ale avira blokuje ją :/ Jak wyłączę avire to działa i Debug, i Release. Avira wykrywa
HEUR/Malware
... o co z tym biega? I co zrobić, żeby nie blokowało? Moje dwa pozostałe antywiry siedzą cicho (mam 3 różne antywiry naraz włączone i o dziwo "nie gryzą się" :P). Systemową bibliotekę blokować? ;/

Pozdrawiam,
Mrowqa
P-47588
m4tx
» 2012-01-08 15:31:09
HEUR/Malware
Czyli Avira użyła skanowania heurystycznego, czyli takiego "na nosa"... Więc nie zawsze to musi oznaczać, że twój program to wirus czy inny szkodnik, zwłaszcza że te 2 pozostałe antywirusy siedzą cicho. Zaaktualizuj program, powinno pomóc.

(mam 3 różne antywiry naraz włączone i o dziwo "nie gryzą się" :P)
Tia... Jesteś pewien? :P Po co Ci one w ogóle? Dla "szpanu"? :P
P-47591
yoogi
» 2012-01-08 16:12:09
Weź to usuń i będzie spokój. Ja tam nie używam żadnych antywirusów i jest spokój, bo one praktycznie nic nie robią, a do tego po co ci 3 ?
Wiem że w szkołach uczą żeby się zabezpieczać, ale bez przesady. Dam ci trochę głupi przykład, ale skuteczny pod względem tego co ma przekazać: założył byś 3 prezerwatywy jednocześnie ? wiadomo że są 3 w opakowaniu, ale to nie znaczy że trzeba wszystkie od razu wykorzystać :) lub jak wolisz, nosił byś jedną 24 godziny dziennie ?

I to chyba by było na tyle, wiem głupie porównanie z tą prezerwatywą, ale może chłopach zrozumie :)
P-47595
Chlorek
» 2012-01-08 16:18:18
Nie używam aviry od pół roku ale jak dobrze kojarzę to w okienku, które wyskakuje musisz wybrać opcję "Help", następnie będziesz miał listę zablokowanych elementów, zaznacz swój program i wybierz akcję jaką chcesz przeprowadzić (są tam rename, delete, ignore i ALWAYS IGNORE).
P-47596
Mrovqa
Temat założony przez niniejszego użytkownika
» 2012-01-08 16:50:21
Avira się sama aktualizuje... sprawdziłem i nie ma nowych updatów. Widocznie będę musiał dać notkę o Avirze do swojej DLLki (jak ją napisze :P). Mam 3 antyviry nie dla szpanu, tylko dla bezpieczeństwa.

@yoogi jakbyś miał swój lokal (komp), to byś wolał mieć trzech ochroniarzy (antywiry) czy tylko jednego bądź w ogóle? Twój przykład tak nie najlepiej odzwierciedla moją sytuację :)

Do tego jeszcze mam sandboxie (sandbox), w ostateczności Virtual Box :P Choć może i tak przesadzam... :/ (i tak mało kiedy z tego korzystam:P).
P-47597
m4tx
» 2012-01-08 17:08:46
Prędzej Ci się system posypie przez te 3 antywirusy niż wzrośnie bezpieczeństwo :P Tobie się tylko wydaje, że się nie gryzą. Jeden antywirus wystarczy.
P-47598
pekfos
» 2012-01-08 17:10:03
Aktualizacje raczej nic nie dadzą. Skanowanie heurystyczne wykrywa zagrożenie bo wykonywane są potencjalnie niebezpiecznie operacje. Pobieranie plików z internetu, wywołania system(), itp pewnie zawsze będą wykrywane jako zagrożenie :)

@Mrovqa: Ciekawe, jak zainstalowałeś kolejne 2 antywirusy? :P Jak ja instalowałem KISa musiałem jeszcze specjalnymi programami usuwać resztki bo innym antywirusie :P
(przyszli użytkownicy KISa! Jeśli planujecie tymczasowo użyć AVG, strzeżcie się!! :P)

Poza tym, antywirusy mogą się nawzajem blokować.
P-47599
Chlorek
» 2012-01-08 17:12:05
Fakt faktem ale 3 anty-wirusy to przesada. Nie wiem jakie tam jeszcze masz poza avirą, ale jest to jeden z lepszych antyvirusów i myślę, że on sam powinien Ci starczyć, dodatkowo możesz zainstalować jakieś anty-keyloggery/trojany które Ci skanują kompa raz dziennie
P-47601
« 1 » 2
  Strona 1 z 2 Następna strona