Poziom 2 - lekcja 1
Ostatnio zmodyfikowano 2012-01-10 19:55
pekfos |
» 2012-01-08 18:18:07 Switch byłby czytelniejszy a kod nie jest zbytnio poprawny. |
|
malan |
» 2012-01-08 20:32:42 @Chlorek: I ucz się chłopie ucz bo widać cienko u Ciebie z c++/c. |
U Ciebie nie lepiej. Nagłówek C zamiast C++, zmienne globalne, funkcja system, brak znajomości instrukcji warunkowej switch, a sposób w jaki użyłeś if... - można to zrobić lepiej. To, że kod się nie skompiluje pominę. /edit: @pekfos: nie widziałem Cię - nie zauważyłem, że jest jeszcze druga strona :P |
|
danielek5674773 |
» 2012-01-08 23:18:12 Też mam problem z tym zadaniem , chodzi o "do ... while".
Zrobiłem tak:
#include <iostream> int main() { std::cout << " 1 . Dodawanie " << "\n 2 . Dzielenie" << "\n 3 . Mnozenie" << "\n 4 . Odejmowanie" << "\n 5 . Wyjdz" << std::endl; int a; std::cin >> a; switch( a ) { case 1: std::cout << "Podaj liczby : " << std::endl; int b; std::cout << "\nPierwsza liczba : "; std::cin >> b; int c; std::cout << "Druga liczba : "; std::cin >> c; std::cout << "\nWynik : " <<( b + c ) << std::endl; break; case 2: std::cout << "Podaj liczby : " << std::endl; int d; std::cout << "\nPierwsza liczba : "; std::cin >> d; int e; std::cout << "Druga liczba : "; std::cin >> e; if( e > 0 ) { std::cout << "\nWynik : " <<( d / e ) << std::endl; } else std::cout << "\n Nie dzielimy przez zero !!! "; break; case 3: std::cout << "Podaj liczby : " << std::endl; int f; std::cout << "\nPierwsza liczba : "; std::cin >> f; int j; std::cout << "Druga liczba : "; std::cin >> j; std::cout << "\nWynik : " <<( f * j ); break; case 4: std::cout << "Podaj liczby : " << std::endl; int g; std::cout << "\nPierwsza liczba : "; std::cin >> g; int h; std::cout << "Druga liczba : "; std::cin >> h; std::cout << "\nWynik : " <<( g - h ); break; } return 0; }
I nie wiem jak zrobić żeby po wykonaniu działania wracał do "głównego menu" , nie jestem pewien czy nie dało by się tego skrócić albo czy coś jest źle , ale po skompilowaniu działa z wyjątkiem tego cofania do menu. |
|
DejaVu |
» 2012-01-08 23:52:25 Nie wykonałeś pierwszego zadania, a zabrałeś się za drugie. To tak jak byś zabrał się za rozwiązywanie zadań nie czytając tego rozdziału :) |
|
danielek5674773 |
» 2012-01-09 13:16:25 Nie umiem zrobić pierwszego zadania , kombinowałem parę godzin , wracałem do wcześniejszych rozdziałów a i tak nie ma pojęcia jak to wykonać. Mógłby ktoś napisać pierwszą część zadania ?? Przypomnę treść: Napisz program, który wczyta liczbę, a następnie wypisze ją na ekranie. Zabezpiecz przed wczytaniem nieprawidłowej liczby. Wykorzystaj do tego celu wiedzę z jednego z poprzednich rozdziałów. Sposób działania programu: 1. Podaj liczbę 2. Jeżeli błąd, wróć do kroku 1. 3. Wypisz liczbę, która została podana. Najlepiej żeby było napisane prostymi zwrotami (bez używania zaawansowanych funkcji bo do większości jeszcze nie doszedłem) , tj. takimi jak tu : #include <iostream> int main() { int a; std::cout << "Podaj liczbe od 1 do 10" << std::endl; std::cin >> a; if( a <= 10 ) do { std::cout << "Twoja liczba to : " << a << std::endl; } while( a >= 10 || a < 0 ); return 0; }
|
|
SeaMonster131 |
» 2012-01-09 14:44:06 Wczytuj w pętli liczbę. Jeżeli to nieprawidłowa wartość (!cin.good() albo cin.fail()), możesz dać stosowny komunikat (np "zła liczba!"), to musisz wrócić na początek pętli (czyli pętla ma się wykonywać dopóki będzie wprowadzana zła wartość). Jeżeli wszystko jest dobrze, to wypisz wpisaną liczbę na ekran (np std::cout). |
|
danielek5674773 |
» 2012-01-09 15:29:29 A mógłbyś to podać na przykładzie ? :) |
|
SeaMonster131 |
» 2012-01-09 15:53:05 do { cin.clear(); cin.sync(); cin >> liczba; if( !cin.good() ) cout << "Zla liczba!\n"; } while( !cin.good() );
cout << liczba;
Ale cii, to miałeś sam napisać ;p |
|
1 « 2 » 3 4 |