Operacje na plikach-umieszczanie w innym katalogu
Ostatnio zmodyfikowano 2012-01-14 17:02
MrMB Temat założony przez niniejszego użytkownika |
Operacje na plikach-umieszczanie w innym katalogu » 2012-01-08 22:30:23 W drugim punkcie przy uwagach w "OBSŁUDZE PLIKÓW W C++ DLA POCZĄTKUJĄCYCH" (http://cpp0x.pl/forum/temat/?id=4035) jest napisane bez szczegółów (poza podaniem lokalizacji pliku) jak można umieścić plik poza folderem, w którym znajduje się nasza aplikacja. Próbowałem coś wykombinować ale na daremne. Jak dokładnie to zrobić? |
|
pekfos |
» 2012-01-08 22:31:54 Podaj w kodzie pełną ścieżkę. |
|
» 2012-01-08 22:37:15 A czy można poprosić o przykład zapisania takiej lokalizacji?
ifstream log("log.txt");
Przykładowo plik ma się znajdować na dysku C: w folderze login, który ma zostać stworzony przez aplikacje ponieważ nie istnieje. |
|
pekfos |
» 2012-01-08 22:46:29 Nie wiesz jak ścieżkę zapisać? c:\sth\wtf\foo.txt |
|
» 2012-01-08 22:58:49 Wiem jak, tyle że nie wiem w którym miejscu kodu i czy to trzeba jakoś specjalnie oznaczyć.
EDIT
Sprawa jest teraz taka:
Plik jakimś cudem się tworzy po napisaniu ifstream log("C:\\log.txt); tyle że jest niewidoczny.
EDIT2
Czy ktoś konkretnie pomoże? |
|
pekfos |
» 2012-01-09 15:21:56 Sprawa jest teraz taka: Plik jakimś cudem się tworzy po napisaniu ifstream log("C:\\log.txt); tyle że jest niewidoczny. |
Co znaczy "niewidoczny"? Możliwe że nie masz uprawnień i cie system przekierowuje do innego miejsca. |
|
» 2012-01-09 16:54:20 Niewidoczny dla mnie ale widoczny dla programu, nawet dla wyszukiwarki w menu start i folderowej jest niewidoczny, a uprawnienia to raczej mam ponieważ jestem jedynym administratorem na komputerze. Kolejna rzecz: gdy w ścieżkę jest wpisywany nie istniejący folder to nie jest on tworzony przez program. Czy da się zrobić to jakoś bez korzystania z WinAPI? |
|
pekfos |
» 2012-01-09 16:59:02 To że jesteś adminem na kompie, nie znaczy że program będzie miał uprawnienia.
Jak folder nie istnieje to przez fstream itp go nie utworzysz. WinAPI. Ale były też jakieś stare funkcje z POSIXa chyba.. |
|
« 1 » 2 3 |