char, unsigned char problem
Ostatnio zmodyfikowano 2012-01-10 16:22
Horkerek Temat założony przez niniejszego użytkownika |
char, unsigned char problem » 2012-01-10 16:20:17 Cześć, męczy mnie jedna rzecz otóż mamy lekcję Pojęcie zmiennej i podstawowe typy danych Pojęcie zmiennej i podstawowe typy danychjest zadanie #include <iostream> int main() { std::cout << "Liczba = " << nieznana << std::endl; return 0; } ten kod ma wyświetlić liczbę 123 no i piszę #include <iostream> int main() { char nieznana = 123; std::cout << "Liczba = " << nieznana << std::endl; return 0; } i wyświetla Liczba = { a według tabelki zmienna char przechowuje wartości od -128 do 127 unsigned char to samo. Zmienna char przechowuje tylko jeden znak? to o co biega z wartościami bo już nie wiem. :( Dopiero short może ją przechować i normalnie wyświetlić. Ogólnie temat ogarniam ale tylko to mnie męczy. |
|
wizardus |
» 2012-01-10 16:22:18 Przeczytaj jeszcze raz jakie typy danych służą do przechowywania jakich wartości :) Char - z ang. character Czytam i czytam ten kurs no i widzę, że nie jest jasno przedstawione na tej stronie, że char służy głównie do reprezentacji znaków. Aby wyświetliło liczbę musiałbyś użyć rzutowania (w co się lepiej nie zagłębiaj) na typ int/short int. ogólnie typ char zasadniczo stosuje się do reprezentacji znaków, pamiętaj. W tym momencie wpisując: zmienna_A będzie miała wartość "A" gdyż ulegnie niejawnej konwersji, co możesz zaobserwować na podstawie tej oto tabelki znaków ASCII: Tablica znaków ASCII w pl.wikipedia.org |
|
« 1 » |