Głupie pytanie - wersje biblioteki dla odpowiedniego kompilatora.
Ostatnio zmodyfikowano 2012-01-11 17:41
wizardus Temat założony przez niniejszego użytkownika |
Głupie pytanie - wersje biblioteki dla odpowiedniego kompilatora. » 2012-01-11 13:57:49 Mam nadzieję, że tytuł nie miesza za bardzo. Chodzi mi o taki motyw - są biblioteki pod konkretne wersje kompilatora (np SDL ma ich 3, VC2005, 2008, mingw). I teraz takie pytanie.
Mam bibliotekę SFML, linkuje, nie działa, udało się, nie wyświetla okna itd. W gruncie rzeczy doszedłem do wniosku, że w pobranej paczce nie ma pliku sfml-main.dll...
Wydaje mi się, że to w tym może tkwić problem gdyż:
1. Podlinkowałem to 10 razy. 2. Nie mam żadnych błędów. 3. Teoretycznie program się uruchamia... tylko że okna nie ma, w procesach jest.
No i tak pomyślałem, że to może być wina tego, że nie ma tej dllki, albo tego, że sfml-1.6 ma wersję dla VC++2008. Poszperałem w necie i znalazłem, że komuś pomogło wrzucenie biblioteki ati do pliku z projektem, niestety u mnie to nic nie dało.
Pytanie - czy muszę linkować OpenGl ? Od razu mówię, że dokumentacji nie czytałem, tylko tutorial. No i jeszcze raz pytanie główne - jak stworzyć z wersji biblioteki pod jeden kompilator wersję pod drugi. W CMake trzeba mieć chyba jakiś plik .list czy coś.
Pozdrawiam |
|
pekfos |
» 2012-01-11 17:18:03 No i tak pomyślałem, że to może być wina tego, że nie ma tej dllki, |
Jakby brakowało jakiegoś dll, program w ogóle by się nie uruchomił. No i jeszcze raz pytanie główne - jak stworzyć z wersji biblioteki pod jeden kompilator wersję pod drugi. |
Skompilować? Kompilowałeś w ogóle SFML pod swój kompilator? |
|
hincu |
» 2012-01-11 17:34:20 moja rada zmien kompilator na gcc a najlepiej to zainstaluj sobie code::blocks |
|
pekfos |
» 2012-01-11 17:35:12 @hincu: Co ma IDE do kompilatora? |
|
wizardus Temat założony przez niniejszego użytkownika |
» 2012-01-11 17:41:02 kompilator moge zmienic bez zmiany ide (chyba jakos sie da sciezki pozmieniac, nie ?). Mi chodzi o to, że niektóre biblioteki (np biblioteka mysql++) udostępniają pliki do tworzenia pod konkretne typy (debug/release) dla konkretnych kompilatorów za pomocą CMake'a.
@pefkos
Nie mam właśnie pojęcia jak... Nigdy czegoś takiego nie robiłem. |
|
« 1 » |