[Lekcja 16] Pomoc...
Ostatnio zmodyfikowano 2012-01-11 23:24
Pankulka Temat założony przez niniejszego użytkownika |
[Lekcja 16] Pomoc... » 2012-01-11 22:10:29 Witam wszystkich. Jestem zupełnie nowym użytkownikiem waszego forum oraz strony a także początkującym uczącym się C++. Korzystam z kompilatora Dev - C++. Mój problem pojawił się przy 16 lekcji. Czy ktoś mógłby mi wytłumaczyć co robię źle ? ;) Będę bardzo wdzięczny za okazałą pomoc. Przy wykonywaniu ćwiczenia domowego nie patrząc na to jak inni to robią mój mózg wymyślił to sobie w ten sposób... #include <iostream> #include <conio.h> #include <cstdlib> #include <ctime>
using namespace std;
int main() { srand( time( NULL ) ); int zgadnij, losowa = rand(); cout << "Losujemy liczbe z przedziału 1-1000: " <<(( losowa % 1000 ) + 1 ) << endl; cout << "Zgadnij jaka to liczba?: "; cin >> zgadnij; if( zgadnij != losowa ) { cout << "\nNiestety to nie ta liczba! "; } else cout << "Udalo sie gratulacje! "; getch(); } Mój problem polega na tym, że jeżeli liczba zostanie wylosowana i widzę tą liczbę zaraz po cout << "Losujemy liczbe z przedziału 1-1000: " <<(( losowa % 1000 ) + 1 ) << endl;
a następnie ją wprowadzę to warunek pokazuje ze Niestety to nie ta liczba. Podglądając później jaka to liczba okazuje się ze każda liczba jest o 10000 większa. Moje pytanie brzmi czy w tym kodzie wykonują się 2 różne rodzaje losowania? Proszę o pomoc dotychczas z niczym nie miałem większych problemów... |
|
jsc |
» 2012-01-11 22:53:51 Ferel leży w operacji: cout << "Losujemy liczbe z przedziału 1-1000: " <<(( losowa % 1000 ) + 1 ) << endl;
cout << (( losowa % 1000 ) + 1 ) - wyświetla wartość zmiennej losowej (jej modyfikacja nie następuje w trakcie wykonania tego kodu) poddaną dzieleniu modulo przez 1000 i powiększonej o 1. |
|
Pankulka Temat założony przez niniejszego użytkownika |
» 2012-01-11 23:24:41 Aha. Czyli za każdym razem gdy wpisuje losowanie liczb muszę podać warunek tuż po losowaniu, żeby został on spełniony dla danego losowania? W moim przypadku losowana jest pierwsza liczba % + 1 po czym przy warunku if losowana jest kolejna (całkiem inna) z domyślnych liczb? Dobrze rozumuję?
Edit: Dziękuje już zrozumiałem gdzie leżał mój błąd ;) |
|
« 1 » |