Panel użytkownika
Nazwa użytkownika:
Hasło:
Nie masz jeszcze konta?

[Lekcja 16] Pomoc...

Ostatnio zmodyfikowano 2012-01-11 23:24
Autor Wiadomość
Pankulka
Temat założony przez niniejszego użytkownika
[Lekcja 16] Pomoc...
» 2012-01-11 22:10:29
Witam wszystkich. Jestem zupełnie nowym użytkownikiem waszego forum oraz strony a także początkującym uczącym się C++. Korzystam z kompilatora Dev - C++. Mój problem pojawił się przy 16 lekcji. Czy ktoś mógłby mi wytłumaczyć co robię źle ? ;) Będę bardzo wdzięczny za okazałą pomoc.

Przy wykonywaniu ćwiczenia domowego nie patrząc na to jak inni to robią mój mózg wymyślił to sobie w ten sposób...
C/C++
#include <iostream>
#include <conio.h>
#include <cstdlib>
#include <ctime>

using namespace std;

int main()
{
    srand( time( NULL ) );
    int zgadnij, losowa = rand();

cout << "Losujemy liczbe z przedziału 1-1000: " <<(( losowa % 1000 ) + 1 ) << endl;
    cout << "Zgadnij jaka to liczba?: "; cin >> zgadnij;

if( zgadnij != losowa )
    {
        cout << "\nNiestety to nie ta liczba! ";
    }
    else

cout << "Udalo sie gratulacje! ";

getch();

}
Mój problem polega na tym, że jeżeli liczba zostanie wylosowana i widzę tą liczbę zaraz po
C/C++
cout << "Losujemy liczbe z przedziału 1-1000: " <<(( losowa % 1000 ) + 1 ) << endl;
a następnie ją wprowadzę to warunek pokazuje ze Niestety to nie ta liczba. Podglądając później jaka to liczba okazuje się ze każda liczba jest o 10000 większa. Moje pytanie brzmi czy w tym kodzie wykonują się 2 różne rodzaje losowania? Proszę o pomoc dotychczas z niczym nie miałem większych problemów...
P-47984
jsc
» 2012-01-11 22:53:51
Ferel leży w operacji:

cout << (( losowa % 1000 ) + 1 ) - wyświetla wartość zmiennej losowej (jej modyfikacja nie następuje w trakcie wykonania tego kodu) poddaną dzieleniu modulo przez 1000 i powiększonej o 1.
P-47987
Pankulka
Temat założony przez niniejszego użytkownika
» 2012-01-11 23:24:41
Aha. Czyli za każdym razem gdy wpisuje losowanie liczb muszę podać warunek tuż po losowaniu, żeby został on spełniony dla danego losowania? W moim przypadku losowana jest pierwsza liczba % + 1 po czym przy warunku if losowana jest kolejna (całkiem inna) z domyślnych liczb? Dobrze rozumuję?

Edit: Dziękuje już zrozumiałem gdzie leżał mój błąd ;)
P-47990
« 1 »
  Strona 1 z 1