c++ oblicznie oceny końcowej
Ostatnio zmodyfikowano 2012-01-14 18:52
Forczek Temat założony przez niniejszego użytkownika |
c++ oblicznie oceny końcowej » 2012-01-14 17:39:08 Siemka, mam problem z napisaniem programu. Wszystko pięknie ładnie, ale gdy uruchamiam program wyskakuje mi błąd. Mój program oblicza według wzoru. Którego nie chce mi się podawać. Działa wam ten program? #include <iostream>
int main() { float ocena; int a; int b; int suma; int suma_2; int n[ a ]; int c[ b ]; std::cout << "Podaj ilosc ocen niebieskich: "; std::cin >> a; std::cout << "Wpisz te liczby: " << std::endl; do { std::cin >> n[ a ]; a++; } while( a > 0 ); do { suma += n[ a ]; a++; } while( a > 0 ); std::cout << "Podaj ilosc ocen czerwonych: "; std::cin >> b; std::cout << "Wpisz te liczby: " << std::endl; do { std::cin >> c[ b ]; b++; } while( b > 0 ); do { suma_2 += c[ b ]; b++; } while( b > 0 ); std::cout << "Ocena wynosi: " <<(( suma /( 6 * a ) * 0.35 ) +( suma_2 /( 6 * b ) * 0.65 ) ) + 100 << "% "; return 0; }
|
|
szyx_yankez |
» 2012-01-14 18:33:01 Taki zapis jest niedozwolony:
|
|
hincu |
» 2012-01-14 18:45:41 tablica ma stala wartosc, wiec musisz ja podac juz z gory ustalona liczbe :P uzyj tablicy dynamicznych lub vectora ale bardziej polecam ta druga metode :P zmien tez petle do while na for, kod bedzie czytelniejszy |
|
pekfos |
» 2012-01-14 18:52:16 tablicy dynamicznych lub vectora ale bardziej polecam ta druga metode :P |
Do tego wystarczy tablica na stercie. |
|
« 1 » |