[Lekcja 17] 3 zadanie
Ostatnio zmodyfikowano 2012-02-01 09:43
jsc |
» 2012-01-15 15:38:43 Lepiej od razu wskazać błąd i okrasić go celnym komentarzem, niż zarzucić delikwenta garścią teoretycznych porad i skazywać go na bezradne patrzenie w kod (czasami ten stan może trwać i z godzinę). |
|
akwes |
» 2012-01-15 15:48:06 Nie, lepiej zmusić osobę aby sama rozwiązała swój problem naprowadzając ją na właściwą drogę - to się nazywa nauka. To co Ty proponujesz to wkuwanie schematu, który ktoś narzucił, a przy podstawach ważne jest żeby rozumieć podstawy a niebezmyślnie kopiować kod.
To co usłyszę - mogę zapomnieć, to co zobaczę - mogę zapamiętać, to co zrobię - mogę zrozumieć
Ale dobra. Koniec offtopu z mojej strony. |
|
jsc |
» 2012-01-15 15:56:57 Ja tylko przeniosłem komendę na dobre miejsce, a nie utworzyłem od razu cały schemat.
A jeśli chcesz jakiegoś programistę klasy newbie nauczyć samodzielnego rozwiązywania problemów to naucz go najpierw wykrywać błędy (sam sobie nie radzę ze wszystkimi, a ty?). |
|
akwes |
» 2012-01-15 16:00:01 Co trzecia nowa osoba na forum ma problem z tą komendą i wstawia ją w pętlę.
Hm... zastanawiam się czy może nie trzeba by tego wyraźnie powiedzieć i opisać w kursie? |
|
Drraven |
» 2012-01-15 16:59:29 +1
|
|
drewnoo |
» 2012-02-01 09:43:34 Ale w zadaniu 3. pisze: Napisz funkcję, która losuje liczbę z przedziału, który zostanie podany poprzez argumenty funkcji. Przetestuj funkcję w poniższy sposób: Czyli to ty ustawiasz recznie ile ma miec liczb w przedziale(recznie) i jaka ma byc liczba startowa,ta funkcja normalnie losuje liczby od ustawienia liczb w rand() w funkcji,tylko że 20 razy. czyli powinno być coś takiego w wczytajLiczbe() int wczytajliczbe() { cout << "Witaj w Recznym losowaniu liczb." << endl; cout << "Ile ma byc liczb w przedziale? "; cin >> start; cout << "Jaka ma byc liczba startowa? "; cin >> stop; return( rand() % start ) + stop; } Ja przynajmniej tak mam |
|
1 « 2 » |