[SFML, C++] Ruch po okręgu
Ostatnio zmodyfikowano 2012-01-20 22:44
maestro Temat założony przez niniejszego użytkownika |
» 2012-01-20 15:10:33 pekfos ta no sory za wyrażenie , ja chciałem zrobić tak obiekt się obraca ,a potem środek rotacji obraca się wokoło nowego środka ta no układ no w sfml jest coś jak orbitowanie ,ale to nie to widać jak to wygląda gdy użyjemy prostokąta a do czego podczepić napisz do czego się da ,wystarczy sfml
hincu a do czego mi ta rozmiar obiektu
orbita to rozumie odległość względem r a pozycja to chyba względem obiektu
sr1 to Słońce
sr2 to Ziemia
czyli tak Ziemia wokół Słońca ,a Księżyc wokół Ziemi
a co do czasu to tyle metoda Rotate
a pozycje to niech szlak trafi
poproszę o wzór ,napisałem i przeskakuje ,a potem stop
albo daj jakąś metodę na podawanie pozycji względem okna ,albo metodę podczepiania |
|
DejaVu |
» 2012-01-20 15:13:20 |
|
» 2012-01-20 15:17:11 na ta widziałem coś ale to będzie działać w sfml? |
|
hincu |
» 2012-01-20 15:17:53 wielkosc objektu bedzie tobie potrzebna abys mogl go okrazyc -.- |
|
DejaVu |
» 2012-01-20 15:19:56 na ta widziałem coś ale to będzie działać w sfml?
|
A trudno sprawdzić? Jeżeli zadajesz takie pytania to znaczy nie rozumiesz co piszesz. |
|
ison |
» 2012-01-20 15:24:15 wielkosc objektu bedzie tobie potrzebna abys mogl go okrazyc -.-
|
obiekt pisze się przez 'i' a nie przez 'j' ;) Wielkość obiektu do okrążania niekoniecznie musi być znana, obiekt A może po prostu okrążać obiekt B w podanej odległości. |
|
» 2012-01-20 15:42:21 ale jeżeli wiem o co ci chodzi to raczej na grafikę z fizyką
czyli że jak uwzględniamy odległość od krawędzi albo co mówi ison nawet niech będzie schowany pod ,albo na nim ,po prostu ma krążyć wokoło ,mi chodzi o środek osi chyba nie chodzi o kształt? heh tylko koła (a obojętne w sumie)
a ten wzór z allegro (.pl a skąd ta nazwa heh)
q=qs+r*cos(2*M_PI/k);
w=ws+r*sin(2*M_PI/k); podobne widać że może coś z tego zrobię
a wiesz nie chce mi się sam se sprawdź no sprawdzę ,nie odpowiada się pytaniem na pytanie! |
|
hincu |
» 2012-01-20 15:51:51 forum nie jest po to aby dawac konkrety tylko nakierowywac czy idziesz w dobrym kierunku |
|
1 2 3 « 4 » 5 |