Panel użytkownika
Nazwa użytkownika:
Hasło:
Nie masz jeszcze konta?

[C++] Dostęp do danych w klasie A z poziomu klasy B

Ostatnio zmodyfikowano 2012-01-18 13:18
Autor Wiadomość
akwes
» 2012-01-17 16:27:42
C/C++
zwierzeta zwierze;
pies pies1;

zwierze.set_name();
pies1.wyswietl_imie();

Tworzysz coś określonego jako zwierze i przypisujesz mu imię.
Tworzysz psa i ... od razu wyświetlasz imię.

Masz dwa stworzenia. Zwierzę i psą, z czego tylko jedno z nich nazwałeś.

Naprawdę warto żebyś poczytał coś więcej jak już będzie Ci działał ten kod, skoro jego działanie przyjąłeś za punkt honoru :)
P-48529
kmario
Temat założony przez niniejszego użytkownika
» 2012-01-17 16:40:51
no teraz widze ze przyklad nie trzyma sie kupy dlatego sie chyba nie rozumimy do konca :D, bo mi chodzi o to zeby obiekt pies1 nazywal sie tak samo jak obiekt zwierze, ale nie zeby go nazywac jeszcze raz tylko zeby siegnał do pamieci gdzie zapisane jest imie "azor" . mniej wiecej o to mi chodzilo w pierwszym poscie tylko ten przyklad jakis dziwny wymyslilem :D
P-48533
akwes
» 2012-01-17 17:03:32
Po prostu nie twórz obiektu zwierze (poczytaj o klasie abstrakcyjnej), i nazwij psa, który możliwość nazywania dziedziczy po zwierzęciu.
P-48542
kmario
» 2012-01-18 00:56:31
a jeszcze pytanko jak dodac obiekt ktory opisuje kilka zmiennych do tablicy ???
P-48620
jsc
» 2012-01-18 01:10:22
Klasa definiuje nowy typ. Jeśli znasz tablice to powinieneś potrafić zastosować tą wiedzę.
P-48622
kmario
» 2012-01-18 01:39:34
ok to moze przyklad :)
co jest zle ???

C/C++
class samochod
{
    string kolor;
    string rok;
    string moc;
    samochod( string XKolor, string XRrok, string XMoc );
}

samochod::samochod( string XKolor, string XRok, string XMoc )
{
    kolor = XKolor;
    rok = XRok;
    moc = XMoc;
}

int main

{
    string kolor, string rok, string moc;

cin >> kolor;
    cin >> rok;
    cin >> moc;

samochod tablica[ 1 ] = samochod( kolor, rok, moc );

}
P-48625
DejaVu
» 2012-01-18 01:43:28
Powtórzę to co już raz napisałem: naucz się najpierw korzystać z jednej klasy. Przeczytaj jakiś kurs/książkę/cokolwiek. Z Twoich fragmentów kodu wali na kilometr całkowity brak znajomości zagadnienia i jak uda Ci się w końcu złożyć losowy, a zarazem prawidłowy ciąg znaczków to będzie cud, a nie efekt zamierzony. Zacznij czytać to co jest już opisane, a nie zadawać kolejne pytania nie mając nawet podstaw do tego by zabierać głos i rozmawiać z kimkolwiek na ten temat.
P-48626
kmario
» 2012-01-18 02:01:41
No coż nie wiedzialem ze z forum kozystac moga tylko doswiadczeni programisci, koniecznie musisz gdzies zamiescic taka informacje unikniecie takich INCYDENTOW jak w tej chwili. Kurs i książka nie tlumaczy wszystkiego, a może nie wszystkim. Czasem wytlumaczenie czegoś w bardziej potocznym jezyku przynosi wieksze efekty. Jeśli sie myle to niech mi ktos wytlumaczy po co sa szkoly ??? przecież książek nie brakuje. Nie przypominam sobie zebym napisal ze nie czytalem kursu, wlasnie po to sa moje pytania zeby uniknac losowego, prawidlowego kodu. pozdrawiam

edit:

tak jak bym w ostatnim przykladzie widzial jedna klase, ale co ja tam wiem.
P-48629
1 2 « 3 » 4
Poprzednia strona Strona 3 z 4 Następna strona