expected ';' before 'WNDCLASSEX'
Ostatnio zmodyfikowano 2012-01-20 18:59
mariotm Temat założony przez niniejszego użytkownika |
expected ';' before 'WNDCLASSEX' » 2012-01-20 18:27:23 Witam ! Od kilku miesięcy odwiedzam tę stronę systematycznie, ucząc się c++. Doszedłem do wniosku, ze czas zacząć tworzyć aplikacje okienkowe, ale zaraz na starcie dopadł mnie pewien problem. Nie wiem co robię źle. Wszystko zgodne z screenem na stronie.Błąd wywala : "(tutaj błąd)Klasa okienka " #include <windows.h>
int WINAPI WinMain( HINSTANCE hInstance, HINSTANCE hPrevInstance, LPSTR lpCmdLine, int nCmdShow ) { LPSTR NazwaKlasy; "Klasa okienka " WNDCLASSEX wc; wc.cbSize = sizeof( WNDCLASSEX ); wc.style = 0; wc.lpfnWndProc = WndProc; wc.cbClsExtra = 0; wc.cbWndExtra = 0; wc.hInstance = hInstance; wc.hIcon = LoadIcon( NULL, IDI_APPLICATION ); wc.hCursor = LoadCursor, IDC_ARROW ); wc.hbrBackground =( HBRUSH )( COLOR_WINDOW + 1 ) wc.lpszMenuName = NULL; wc.lpszClassName = NazwaKlasy; wc.hIconSm = LoadIcon( NULL, IDI_APPLICATION ); return 0; } |
|
pekfos |
» 2012-01-20 18:29:07 Podaj całą treść błędu. |
|
» 2012-01-20 18:32:31 Nie wiem co się stało, ale teraz nie wywala błędu przed Klasa Okienka, lecz przed WNDCLASSEX wc ;
Treść tego błędu to :
[Error] expected ';' before 'WNDCLASSEX' |
|
pekfos |
» 2012-01-20 18:33:28 LPSTR NazwaKlasy; "Klasa okienka " zmień na LPSTR NazwaKlasy = "Klasa okienka "; |
|
» 2012-01-20 18:36:00 Właśnie gdy zmieniam tak jak mówisz to wtedy ten błąd się pojawia. |
|
pekfos |
» 2012-01-20 18:59:38 Jak poprawisz to co mówiłem + pododajesz średniki tam, gdzie ich brakuje, podasz wszystkie argumenty funkcji LoadCursor i zdefiniujesz WndProc, to się skompiluje. Wszystko zgodne z screenem na stronie |
Jak screen przedstawia kod, to się mylisz. Poza tym, błędy takie banalne, że na GUI chyba za wcześnie (a przynajmniej za wcześnie na WinAPI). |
|
« 1 » |