[c++] Problem z załączeniem biblioteki string do pliku nagłówkowego
Ostatnio zmodyfikowano 2012-01-21 13:55
Madius Temat założony przez niniejszego użytkownika |
[c++] Problem z załączeniem biblioteki string do pliku nagłówkowego » 2012-01-20 23:23:14 Witam cały dzisiejszy dzień walczę z plikami nagłówkowymi w CodeBlocks. Dzięki temu forum udało mi się rozwiązać niemal wszystkie problemy poza jednym. Mianowicie nie chce mi dodać biblioteki string do pliku nagłówkowego. W main stringi działają bez problemu. Tak wygląda ten plik. Ktoś ma jakieś pomysły? Bo próbowałem wszystkiego co było na tym forum. Bezpośredniej ścieżki do tej biblioteki w program files, w opcjach kompilatora dodawałem folder do wyszukiwania i nic. #pragma once #ifndef ZWIERZE_H #define ZWIERZE_H #include <iostream> #include <string>
class zwierze { protected: unsigned int waga, wiek; bool sterylizacja; string gatunek; public: zwierze(); zwierze( zwierze & zw2 ); zwierze( unsigned int, unsigned int, bool, string ); void edycja(); virtual ~zwierze(); }; #endif
F:\PROgramowanie-prace\testowanie\include\zwierze.h|12|error: 'string' does not name a type| F:\PROgramowanie-prace\testowanie\include\zwierze.h|17|error: 'string' has not been declared| F:\PROgramowanie-prace\testowanie\src\zwierze.cpp|30|error: 'gatunek' was not declared in this scope| F:\PROgramowanie-prace\testowanie\src\zwierze.cpp|30|error: 'class zwierze' has no member named 'gatunek'| F:\PROgramowanie-prace\testowanie\src\zwierze.cpp|33|error: prototype for 'zwierze::zwierze(unsigned int, unsigned int, bool, std::string)' does not match any in class 'zwierze'| F:\PROgramowanie-prace\testowanie\include\zwierze.h|17|error: candidates are: zwierze::zwierze(unsigned int, unsigned int, bool, int)| F:\PROgramowanie-prace\testowanie\src\zwierze.cpp|25|error: zwierze::zwierze(zwierze&)| F:\PROgramowanie-prace\testowanie\src\zwierze.cpp|5|error: zwierze::zwierze()| F:\PROgramowanie-prace\testowanie\src\zwierze.cpp||In member function 'void zwierze::edycja()':| F:\PROgramowanie-prace\testowanie\src\zwierze.cpp|45|error: expected ';' before 'cout'| F:\PROgramowanie-prace\testowanie\src\zwierze.cpp|48|warning: comparison between signed and unsigned integer expressions| F:\PROgramowanie-prace\testowanie\src\zwierze.cpp|66|error: expected ';' before '}' token| ||=== Build finished: 10 errors, 1 warnings ===| |
|
malan |
» 2012-01-20 23:27:06 Jakiś log kompilacji? /edit: zwierze( unsigned int, unsigned int, bool, string ); - zapomniałeś tutaj o czymś ( Zmienne przechowujące tekst). |
|
» 2012-01-20 23:30:38 O Boże dzięki. Straszna głupota z mojej strony. |
|
» 2012-01-21 13:55:03 Mam jeszcze takie pytanie by nie tworzyć nowego tematu. Deklaruje w pliku nagłówkowym funkcje fun_gatunek(), a mimo to kompilator jej nie widzi. Mam dokładnie takie same nazwy jak w pliku .h pisane z podpowiedzi. Jak tworze jakąkolwiek inną funkcje to też jej nie wykrywa. Problem jest tylko w tej klasie w innych działa to bez problemu. Ktoś ma jakieś pomysły co to może być ? Bo wygląda na coś prostego tylko że ja już chyba ślepne. #pragma once #ifndef ZWIERZE_H #define ZWIERZE_H #include <string> #include <iostream>
using namespace std;
class zwierze { protected: unsigned int waga, wiek; bool sterylizacja; string gatunek; stirng nazwa; public: zwierze(); zwierze( zwierze & zw2 ); zwierze( unsigned int, unsigned int, bool, string ); void fun_gatunek(); void edycja(); virtual ~zwierze(); };
#endif
plik .cpp #include "zwierze.h"
void zwierze::fun_gatunek() { }
F:\PROgramowanie-prace\Sklep_zoologiczny\src\zwierze.cpp|3|error: no 'void zwierze::fun_gatunek()' member function declared in class 'zwierze'| ||=== Build finished: 1 errors, 0 warnings ===| |
|
« 1 » |