Rozmowa RPG na plikach
Ostatnio zmodyfikowano 2012-01-25 16:25
Marys Temat założony przez niniejszego użytkownika |
Rozmowa RPG na plikach » 2012-01-24 02:07:00 Witam, może ktoś mam pomysł jak zaimplementować rozmowę z pliku? Chodzi o to, że przykładowo program wita się z nami "Witaj!" i my mamy 3 opcje do wyboru: 1. "Dzień dobry" 2. "Cześć" 3. "Nie mam ochoty gadać" Później komputer odpowiada i znowu mamy 3 opcje. Każda odpowiedź zmienia jakiś tam współczynnik nastawienia. Nie mam kompletnie na to pomysłu :/
Sprawa dość pilna, więc bardzo liczę na waszą pomoc. |
|
draculeq |
» 2012-01-24 03:05:54 Może nie wiem o co chodzi... ale "zmienia jakiś tam współczynnik nastawienia" dajesz inta (współczynnik nastawienia).
0-33 - zły
34-66 - neutralny
67-99 - miły
Startujesz z 50 a do tego każda odpowiedź ma swój współczynnik +/-/nic. |
|
» 2012-01-24 08:00:37 Tak to wiem, al mi chodzi jak w pliku zapisać i odczytać drzewo rozmowy. |
|
pekfos |
» 2012-01-24 10:06:43 To chyba robi się na skryptach typu option 1 "bla bal bla" option 2 "bluahahaha" option 3 "hahehihoho" if curr == 2 { ... }
Lub podobnie na większej liczbie plików (np format csv) "opcja 1", "jakis_plik.xxx" "opcja 2", "jakis_plik2.xxx" Gdzie każda opcja ma przyporządkowany plik z kontynuacją rozmowy. Ew możesz zapisać drzewo binarnie ale to już nie będzie takie proste. |
|
» 2012-01-24 22:04:28 Tak myślałem, żebym zrobić 4 pliki (komputer_mowi, odpowiedź_pozytywna, odpowiedź_negatywna, odpowiedź_neutralna) i przesuwać się po wierszach w pliku. Fajnie by było jakby np. można było z pliku komputer_mowi odczytać numer wiersza do innych plików, np. "Czesc!", wiersz=3. Ooo pytanie czy da się to zrobić tak, że w pliku teoretycznie powstaną 2 kolumny i teraz tak pierwsza wartość przed przecinkiem to jest tekst, a druga (po przecinku) to numer wiersza i później odpowiednio to odczytać w programie? Przykładowo:
"Cześć!", 1 "Dobrze!", 2 "Źle!", 3 "Nie wiem", 4
i teraz tak, pierwsza rozmowa to komputera mówi cześć i pobiera odp z pozostałych plików z pierwszej linii, później np. będzie nie wiem i pobiera odp z 4 linii. Cały problem polega na rozłączeniu tego przez ten przecinek lub jakiś inny znak. |
|
SeaMonster131 |
» 2012-01-25 16:25:32 getline( file, zmienna, ',' ); Coś takiego chyba [wczyta Ci do zmiennej wszystko co jest przed przecinkiem], jeżeli nie, to sprawdź w dokumentacji. |
|
« 1 » |