Formularze do automatycznych obliczeń
Ostatnio zmodyfikowano 2012-01-25 00:02
DejaVu |
» 2012-01-24 21:32:18 Tak - da się, ale znacznie łatwiej i szybciej uzyskać efekt przy pomocy wymienionych wcześniej technologii, a nie przy pomocy C++. Jeżeli uważasz, że nie wiem co piszę i uważasz, że wiesz lepiej czego chcesz i w czym najlepiej to by było zrobić, to ja już nie zabieram głosu :) |
|
ison |
» 2012-01-24 21:36:19 W C++ jak najbardziej możesz napisać takie oprogramowanie, nie wiem czy Excel by spełnił w 100% Twoje oczekiwania ale na pewno by Ci pomógł Nauka C++ jednak zajmie Ci trochę czasu zanim opanujesz go do takiego stopnia aby móc sobie stworzyć taki program. Chciałbyś aby taki program był graficzny czy konsolowy? Czy to nie ma znaczenia?
//edit tak jak DejaVu powiedział, szybciej i wygodniej będzie to zrobić jako webowa aplikacja, jeśli to ma być tylko i wyłącznie obliczanie ceny wyjściowej z sumy składowych i wybieranie dodatkowych 'opcji' do danego produktu to mógłbym ewentualnie pomóc na gg jak znajdę chwilę wolnego. |
|
kolo01 Temat założony przez niniejszego użytkownika |
dejavu źle mnie odebrałeś , przepraszam » 2012-01-24 21:50:24 nie chciałem Cie urazić i z pewnością wiesz o programowaniu o niebo więcej niż ja. Odniosłem tylko wrażenie, że z jakiś mi nieznanych powodów nie chcesz zwyczajnie odpowiedzieć na moje pytanie, tylko pokrytykować moje zapędy programistyczne. Nie jestem programistą i nigdy nie będę, ale mam kłopot chcę go jakoś sam rozwiązać a tu zamiast pomocy krytyka. Dlatego tak odpisałem, sorry nie miałem zamiaru cie urazić lub podważyć jakkolwiek twojej wiedzy. Po prostu nie mam jeszcze pojęcia o programowaniu w PHP i innych językach o których pisałeś. Liznąłem html, css i napisałem dla mnie prostą i wystarczającą na moje skromne potrzeby stronkę. Programowanie strasznie mnie jednak zafascynowało i jak z pewnością wiesz, że każdy kiedyś zaczynał. Nie miałem tylko pojęcia jak rozwiązać mój kłopot. Poczytam w takim razie o c++ i postaram się nieco wgryźć w temat. Może dam radę się nie zniechęcić i kiedyś stworzę sobie mój upragniony programik w c++. Może tez Excel będzie jakimś rozwiązaniem ale excela też nie znam jeszcze, więc wiem, że sporo roboty przede mną. Tym bardziej liczę na wsparcie tu na forum. Pozdrawiam tymczasem. Ps. Może znasz ewentualnie koszty napisania takiego programiku? Obawiam sie że do napisania własnego albo nie starczy mi zapału albo po prostu przerośnie mnie ten temat. Wtedy będę albo cierpiał do końca moich dni licząc oferty na piechotę albo dam radę zlecic napisanie tego programiku komuś kto będzie w tym lepszy. Z jakiego rzędu kosztami musiałbym się liczyć??
Doczytałem teraz!! Czyli lepiej zrobić to jako webową aplikacje w PHP lub i MysQl?? Dobrze to rozumiem? To brzmi znacznie lepiej! C++ jest na początek trochę przerażające... Napiszcie proszę od czego powinienem zacząć. Kupie książkę do Excela, ale myślę, ze to nie wystarczy. Zacząć od PHP? czy MySql? Programowanie niech stanie się z czasem moim hobby ale na szybkim rozwiązaniu mojego codziennego problemu w pracy zależy mi najbardziej. Aha i nie ma to znaczenia czy program będzie konsolowy czy jakikolwiek inny. Bylebym mógł zainstalować go w biurze i używać :-) |
|
CodeMeister |
» 2012-01-24 22:05:43 Nie jestem jakims super programista ale probowalem kurs WinSock (- internet itd...) i biblioteki graficzne i jesli chcesz sie tego uczyc to oczywiscie podstawy najpierw (polecam kurs z tej strony) czyli program na konsole. Moze jakbys to robil to baze danych w pliku txt bys zapisal i na niej operowal, wtedy program nie byl by bardzo skomplikowany. Grafika i internet to strasznie duzo zaawansowanej roboty, to juz lepiej konsola albo posluchaj @DejaVu...
EDIT:
Kiedys chcialem aby programista napisal mi internetowa baze danych i program na PC ktory moze ja wyswietlac i edytowac - za 200 zl. |
|
malan |
» 2012-01-24 22:23:10 Kiedys chcialem aby programista napisal mi internetowa baze danych i program na PC ktory moze ja wyswietlac i edytowac - za 200 zl. |
Ktoś się zgłosił? xD |
|
CodeMeister |
» 2012-01-24 22:24:47 Te dwie stówki to on powiedzial :P
Ja mu tam o cenie nic nie mowilem |
|
madmike44 |
» 2012-01-24 22:27:02 Myślę, że w Twojej sytuacji - potrzebujesz w miarę szybko pozbawionej błędów aplikacji z GUI i prostą bazą danych - najlepiej będzie wygospodarować te 300-400 złotych. W końcu program będzie spełniał konkretną, ważną dla Twojej pracy funkcję. Nie zniechęcam oczywiście do nauki programowania :) |
|
jsc |
» 2012-01-24 22:30:01 Jeśli chcesz od zaraz napisać aplikację GUI to poszukaj dobrego kursu Delphi (w C++ trudno znaleźć kompletny kurs programowania w tym stylu) i zaprogramuj je w darmowym Lazarusie. |
|
1 « 2 » 3 4 |