Panel użytkownika
Nazwa użytkownika:
Hasło:
Nie masz jeszcze konta?

Formularze do automatycznych obliczeń

Ostatnio zmodyfikowano 2012-01-25 00:02
Autor Wiadomość
kolo01
Temat założony przez niniejszego użytkownika
no nieźle...
» 2012-01-24 22:30:50
...kurczę coraz więcej nowych słów: bibloteki graficzne, winsocki, bazy danych....program na konsole jak to ogarnąć?? Z tego co czytam do tej pory wnioskuję:
C++ da radę, ale są prostsze drogi i to kilka. Chodzi mi o rozwiązanie możliwie najprostsze. Excel brzmi najprościej - mam na kompie i mogę teoretycznie kupić jakąś odpowiednią książkę i zacząć przygodę. Ale nie wiadomo czy excel do moich celów wystarczy. Są jeszcze PHP i MysQl do pisania aplikacji web. Czy te dwa wystarczą? Czy albo PHP albo MySQl - bo wystarczy tylko jeden z nich? baza danych w txt. też nie brzmi tak przerażająco ale jestem totalnie zielony w temacie. Problem w tym co wybrać od czego zacząć? Chciałbym żeby było jak najprościej, ale żeby spełniło oczekiwania. Weźcie pod uwagę moje skromne doświadczenie i wiedzę w tym temacie. Programowanie ma być raczej hobby i nie wiążę z tym raczej żadnych nadziei na przyszłość. Mam już zawód, który lubię :-) chcę jedynie wspomóc moja codzienną robotę. dzięki za odpowiedzi.
P-49378
CodeMeister
» 2012-01-24 22:35:30
W Excelu to kwestia kilku formul ale po tym co napisales to mysle ze beda skomplikowane, w php i mySQL bedzie troche roboty ale mysle ze sie oplaci - bedzie ladnie wygladalo i dzialalo ;)

nie wiem czym sie zajmujesz ale zakladajac ze moze ci przybyc produktow i kombinacji to wtedy dobrze przemyslany skrypt php gdzie np z poziomu strony WWW mozna by je bylo dodawac to bylby lepszy niz zmienianie calej formuly w excelu

troche to pokretnie napisalem ale mam nadzieje, ze zrozumiesz :P
P-49379
jsc
» 2012-01-24 22:37:05
Najprościej to zrobić arkusz xls z ustawionymi cenami, a pustymi ilościami. Przy kliencie można już tylko wpisywać ilości i koszt całkowity inwestycji wyliczy się sam.

Aby zrobić automatyczne wyliczeniu kosztów poszukaj:
Frazy, które należy wpisać w wyszukiwarkę google:
P-49380
CodeMeister
» 2012-01-24 22:41:59
@jsc - wyobraz sobie, ze on sprzedaje ubrania. musi podac jaki material i ile, moz przybedzie mu materialow w ofercie i jak teraz ma wygladac formula excela?
P-49381
jsc
» 2012-01-24 22:52:39
Każdy kto miał informatykę, która uczy głównie obsługi MS Office (jakby nie było innych np. Open Office) (z tego powodu ten przedmiot powinien się nazywać Pakiet biurowy), to te formuły powinien mieć jako tako opanowane.
P-49382
kolo01
Temat założony przez niniejszego użytkownika
ale mam mentlik...
» 2012-01-24 22:54:04
sporo możliwości...klęska urodzaju mnie czeka...teraz jeszcze aplikacje GUI? Delphi? Może dokładniej opisze problem a Wy podpowiecie w czym najprościej i efektywniej go rozwiążę? A więc wracając do mojego przykładu z oknami. Ten przykład wydaje mi się nawet pasujący.
Mam 300 modeli okien. Klient przychodzi do mnie i wybiera okno numer 123, rama tego okna kosztuje za metr 50 zł, okno ma być 100cm x 70 cm, więc najpierw obliczam ile metrów ramy potrzebuję. Do tego klient musi wybrać rodzaj szyby. Mam tych rodzajów 10 (czyli 10 różnych cen za metr kwadratowy) Klient wybiera szybę numer np 7, która za metr kwadratowy kosztuje 100 zł. Do tego zamawia klamki których mam 100 rodzajów, do tego jakies inne bajery w róznych cenach i wymiarach. Na końcu doliczam koszt transportu i montażu okna w domu u klienta. Klikam wylicz i otrzymuję cenę, która podaję natychmiast klientowi. Klient zadowolony składa zamówienie :-) no ale tego już nie da się zaprogramować w żadnym języku...
Wszystko może działać bez zbędnej grafiki przycisków itp. Nich to będą zwykłe pola do odhaczenia bądz wklepania ilości wymiarów itd z klawiatury. Jeden przycisk "oblicz cenę" i basta. Nie wiem czy moje dane wam dostarczą potrzebnych informacji? Jak cos to chętnie podam dodatkowe informacje. Z góry dzieki za pomoc.

P-49383
CodeMeister
» 2012-01-24 22:55:08
Mialem to w zeszlym roku :D teraz pamietam tylko podstawowe funkcje bo sie na Logo skupialem ;)

Rozumiemy, tylko debatujemy nad tym jak to najprosciej zrobic...

Delphi - inny jezyk programowania do latwego tworzenia GUI;
GUI - graficzny interfejs uzytkownika czyli lopatologicznie aplikacja okienkowa.

ps - pole do odznaczania nalezy do GUI : P

a wracajac do problemu to poucz sie c++ i zrob aplikacje na konsole z baza produktow w pliku txt,  to nie bedzie takie trudne
P-49384
jsc
» 2012-01-24 22:55:40
Jeśli same obliczenia to Excel, a jeśli chcesz dodać jakieś pola wyboru to Delphi.
P-49385
1 2 « 3 » 4
Poprzednia strona Strona 3 z 4 Następna strona