[Lekcja 15] Zad.domowe nr.1 - co wpisać w while?
Ostatnio zmodyfikowano 2012-01-28 13:10
drewnoo Temat założony przez niniejszego użytkownika |
[Lekcja 15] Zad.domowe nr.1 - co wpisać w while? » 2012-01-27 13:15:08 #include <iostream> using namespace std; int main() { int liczba; int wybor; cout << "Podaj liczbe: "; cin >> liczba; cin.clear(); cin.sync(); cout << "Wypisana liczba: " << liczba << endl; cout << "Czy liczba zostala wypisana poprawnie? \n1.Tak\n2.Nie" << endl; cin >> wybor; switch( wybor ) { case 2: do { cout << "Podaj liczbe:"; } while( wybor ); case 1: cout << "To Koniec:)"; break; default: cout << "Nie mozesz tego wybrac" << endl; break; } return 0; } napisalem program,ktory po wypisaniu odpowiedniej liczby pokazuje ja,jesli wystapil blad,chce zeby powtorzylo to wypisanie liczby jeszcze raz? korzystam z funkcji do{}while,ale wg. mnie co wpisac w while,bo wpisze cos obojetnie,to albo ciagle wywoluje funkcje podaj liczbe,i nie idzie dalej,albo powtarza kod w nieskonczonosc? Pomozecie? |
|
jsc |
» 2012-01-27 13:17:25 W while trzeba wpisać cin.good() |
|
drewnoo Temat założony przez niniejszego użytkownika |
» 2012-01-27 13:37:50 nie wiem co opisac w do..while zeby wracalo do czynnosci,czyli do podania liczby,ale jak cos wpisze,to tylko powtarza mi sie ciagle podaj liczbe,a nie idzie juz dalej z pokazaniem wypisania liczby itp. |
|
Pankulka |
» 2012-01-28 13:10:16 Pętlą do... while musisz objąć zakres kodu który chcesz żeby był powtarzany. W Twoim przypadku pętla widnieje w case 2 ( czyli działa tylko w tym obrębie). Zastanów się nad fragmentami ze strumieniem wejściowym i przeanalizuj dokładnie lekcje z pętlą do...while. Pamiętaj pętla się wykonuje dopóki jej warunek jest spełniany więc warto przemyśleć co wstawiasz while("tutaj"). Pozdrawiam. |
|
« 1 » |