Lekcja 14 Praca domowa
Ostatnio zmodyfikowano 2012-01-31 15:49
Hoop300 Temat założony przez niniejszego użytkownika |
Lekcja 14 Praca domowa » 2012-01-27 16:03:53 Czesc Napisałem kalkulator i mam pare pytań po pierwsze to jak wybiore cos powyzej 4 to kod nadla działa i nie wiem jak to zmienic dopiero potem wyskakuje ze zle wybrałem po drugie jak ja mam utwozyc zmienna w case ?? i czy jest taka potrzeba ?? a po trzecie co mam zrobic zeby dzieliło po przecinku ?? wiem ze byl na ten temat rozdzial ale nigdy tego nie rozumiałem Z góry dzięki #include <iostream> int main()
{ std::cout << " Witaj w moim kalkulatorze " << std::endl; std::cout << "Wybierz co chcesz zrobicz" << std::endl; std::cout << "1 dpdawanie +" << std::endl; std::cout << "2 odejmowanie - " << std::endl; std::cout << "3 mnozenie *" << std::endl; std::cout << "4 dzielenie /" << std::endl; int dzialanie; std::cin >> dzialanie; int b; int a; std::cout << "Teraz podaj pierwsza liczbe: " << std::endl; std::cin >> a; std::cout << "Bardzio dobrze Brawo !" << std::endl; std::cout << "A teraz podaj druga:" << std::endl; std::cin >> b; switch( dzialanie ) { case 1: std::cout << "Wynik dzialania: " << a + b << std::endl; break; case 2: std::cout << "Wynik dzialania: " << a - b << std::endl; break; case 3: std::cout << "wynik dzialania: " << a * b << std::endl; break; case 4: std::cout << "Wynik dzialania: " << a / b << std::endl; break; default: std::cout << "Zle masz wybrac od 1 do 4 zacznij od nowa " << std::endl; break; } return 0; }
|
|
xevuel |
» 2012-01-27 16:08:13 Czy jest potrzeba tworzenia zmiennej w case musisz ocenić sam. Kod: switch( abc ) { case 1: { int length = 0; break; } }
Jak chcesz dzielić po przecinku, użyj double albo float zamiast int . |
|
» 2012-01-27 16:59:02 dobrze dzieki am juz odpowiedz na 2 pytania zostało jeszcze jedno najwazniejsze :D |
|
Pankulka |
» 2012-01-28 13:58:59 Z moich domyśleń Twój problem polega na tym: 1. Wybieramy warunek ze switch()...case 2. Wprowadzamy pierwsza liczbe! 3. Wprowadzamy druga liczbe! 4. "Zle masz wybrac od 1 do 4 zacznij od nowa " wyskakuje w tym miejscu ponieważ w tym miejscu switch()...case się zaczyna i to tutaj odbywa się wybór (czyli po twoim wprowadzeniu wartości zmiennych) Jeżeli o to chodziło to zastanów się czy nie warto poprostu zmienić kolejności kodu z tych punktów które podałem lub zastosować instrukcję warunkową if()...else . Mam nadzieje, że o to chodziło i że naświetliłem Ci sytuację :) |
|
» 2012-01-29 12:59:22 dobra rozumiem o co chodzi ale nie mam pojęcia jak to zrobic :/ moglbys mi pokazac gdzie mam wstawic to if()...else ?? bo ja niestety do konca tego nie rozumiem i mozliwe ze własnie dlatego nie wiem jak zabrac się za zadanie domowe z lekcji 15 :/ |
|
Karol_14 |
» 2012-01-29 15:24:52 Nie powinienem Ci pisać jak to zrobić, powinieneś sam do tego dojść, ale może czegoś się nauczysz na przykladzie.
#include <iostream> int main()
{ std::cout << " Witaj w moim kalkulatorze " << std::endl; std::cout << "Wybierz co chcesz zrobicz" << std::endl; std::cout << "1 dpdawanie +" << std::endl; std::cout << "2 odejmowanie - " << std::endl; std::cout << "3 mnozenie *" << std::endl; std::cout << "4 dzielenie /" << std::endl; int dzialanie; std::cin >> dzialanie; if( dzialanie == 1 || dzialanie == 2 || dzialanie == 3 || dzialanie == 4 ) { int b; int a; std::cout << "Teraz podaj pierwsza liczbe: " << std::endl; std::cin >> a; std::cout << "Bardzio dobrze Brawo !" << std::endl; std::cout << "A teraz podaj druga:" << std::endl; std::cin >> b; switch( dzialanie ) { case 1: std::cout << "Wynik dzialania: " << a + b << std::endl; break; case 2: std::cout << "Wynik dzialania: " << a - b << std::endl; break; case 3: std::cout << "wynik dzialania: " << a * b << std::endl; break; case 4: std::cout << "Wynik dzialania: " << a / b << std::endl; break; } } else std::cout << "Zle masz wybrac od 1 do 4 zacznij od nowa " << std::endl; return 0; }
Mam nadzieje że o to Ci chodziło i to Ci pomoże zrozumiec o co chodzi :) |
|
» 2012-01-29 19:19:57 dzieki nawet to troche rozumiem :D |
|
malan |
» 2012-01-29 20:44:44 @Karol_14: if jest nie potrzebny, bo z pomocą default można uzyskać dokładnie to samo, a to tego kod będzie bardziej czytelny. int dzialanie; std::cin >> dzialanie;
int b; int a;
std::cout << "Teraz podaj pierwsza liczbe: " << std::endl; std::cin >> a; std::cout << "Bardzio dobrze Brawo !" << std::endl; std::cout << "A teraz podaj druga:" << std::endl; std::cin >> b;
switch( dzialanie ) { case 1: std::cout << "Wynik dzialania: " << a + b << std::endl; break; case 2: std::cout << "Wynik dzialania: " << a - b << std::endl; break; case 3: std::cout << "wynik dzialania: " << a * b << std::endl; break; case 4: std::cout << "Wynik dzialania: " << a / b << std::endl; break; default: std::cout << "Zle masz wybrac od 1 do 4 zacznij od nowa " << std::endl; } } Poza tym: |
|
« 1 » 2 |